Tränaren dömdes för sexuellt ofredande av 14-årig tjej – kunde fortsätta träna barn och unga

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Mannen dömdes för sexuellt ofredande av en 14-årig tjej, men kunde ändå fortsätta karriären som tränare och domare inom ungdomshandbollen i Stockholm. Uppdrag granskning kan avslöja att klubbar och förbund missade att kontrollera mannens bakgrund under flera år – och när han till sist stängdes av i Stockholm fick han istället nya uppdrag i andra delar av landet.

Sommaren 2009 är Rebecka 14 år. Hon har märkt att en man ofta har besökt hennes profil på den då populära sajten Bilddagboken. Hon blir nyfiken och lägger till honom som vän.

De börjar skriva till varandra och snart kommer mannen, som då är i 20-årsåldern, med sexuella inviter. Han ber Rebecka om nakenbilder och skickar även bild på sitt eget könsorgan.

– Jag satt i mitt flickrum hemma hos min mamma och pluggade på spanskaläxan medan han kunde skriva till mig ifall jag var kåt, ifall jag ville komma hem till honom på något lov och att vi skulle knulla hela helgen, säger Rebecka.

Mannen vet om att Rebecka bara är 14, det har hon sagt till honom flera gånger.

– Han ville att jag skulle skicka bild på min våta fitta. Jag var 14 och jag hade precis upptäckt min sexualitet, vad ska jag skicka bild på?

Passerar fem klubbar som tränare

Rebecka har aldrig varit aktiv inom handbollen. Men mannen är, samtidigt som brottet begås, handbollstränare för ett pojklag i Stockholm. Han polisanmäls för sexuellt ofredande av barn under 15 år, erkänner brottet och döms drygt ett år senare för sexuellt ofredande.

Men domen blir inte slutet på mannens karriär inom ungdomshandbollen. Under de kommande åren kommer han att passera fem olika klubbar som pojk- och flicklagstränare i Stockholmsområdet och döma åtskilliga matcher i Stockholms handbollförbunds ungdomsserier.

Det dröjer ända till hösten 2018 innan domen uppmärksammas. Fram till dess har ingen av klubbarna gjort någon kontroll av mannens belastningsregister, som hade visat att han var dömd.

Det är en privatperson som till sist får reda på domen och larmar IFK Tumba, där mannen då är flicklagstränare. Efter larmet får han sluta i klubben, som säger att de gjort kontroller av domen. Om kontrollerna gjorts före eller efter larmet vill IFK Tumba inte svara på.

Förbundet följde inte sin egen policy

Men det är inte bara klubbar som missat att mannen dömts för sexuellt ofredande. Stockholms handbollförbund är ansvarig för mannen i hans roll som distriktsdomare och redan 2017 gick de ut med ett pressmeddelande om att alla aktiva ska kontrolleras.

– Vi har bestämt att alla, oavsett position, ska uppvisa utdrag ur belastningsregistret, sade ordförande Jakob Jansson då.

Ändå dröjer det över ett år, till hösten 2018, innan någon kontroll görs – då efter att även de blivit larmade.

“I oktober 2018 hade arbetet påbörjats med att ta in utdrag för instruktörer, distriktstränare och medarbetare på kansliet, men vi hade dessvärre inte ännu gjort det för kategorin distriktsdomare”, skriver förbundet i ett mejl till Uppdrag granskning.

När de får reda på domen stänger de av mannen från all barn- och ungdomshandboll. Då har det gått över sju år sedan han dömdes för sexuellt ofredande mot då 14-åriga Rebecka.

Kunde fortsätta trots avstängning

Men trots att mannen blivit avstängd kan han söka sig vidare till två stora barn- och ungdomscuper i andra delar av landet under vintern och våren 2019. På båda cuperna har han tillåtits vara domare i matcher där flickor och pojkar i åldrarna 10–17 år har spelat.

Den dömde mannen säger till Uppdrag granskning att brottet skedde för länge sedan, att han ångrar sig och att han idag är en annan person. Han vill dock inte svara på frågor om sitt eget ansvar när han fortsatt att träna barn och ungdomar efter domen.

Varför fortsatte du söka dig till just barn- och ungdomsklubbar med tanke på vad du utsatt den här 14-åringen för?

– Jag har ingen kommentar, jag har ingen kommentar till det där, säger han.

Uppdrag gransknings reportage Den dömde tränaren sänds onsdag 21 augusti. Du kan se det på SVT Play eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Den dömde tränaren

Mer i ämnet