– Polisen saknar metoder för att möta upp lagstiftningen, säger kriminalinspektör Kickis Åhré Älgamo. Foto: SVT

Svårt att få hjälp vid äktenskapstvång

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sedan drygt tre år tillbaka finns det ett specifikt brott i Sverige som heter äktenskapstvång. Sedan lagen kom har polisen fått in över 200 anmälningar, men bara två har lett till fällande dom.

– Polisen saknar metoder för att möta upp lagstiftningen, säger kriminalinspektör Kickis Åhré Älgamo, som länge jobbat mot hedersrelaterade brott.

Kickis Åhre Älgamo har själv varit med och hämtat hem elva flickor som förts utomlands mot sin vilja. Hon menar att polisens arbete inte är konsekvent, utan alltför knutet till specifika individer.

Bortgift

– Det har varit mycket fokus när det var väldigt aktuellt i samband med att Fadime mördades. Sen pumpade regeringen in pengar, men jag tycker att vi faktiskt gått bakåt i den här problembilden de senaste fem åren, säger hon.

Polisen startar kompetensnätverk

Polisen publicerade för knappt ett år sedan en översyn över sitt eget arbete gällande hedersrelaterade brott. Bland annat framkom att få riskbedömningar görs gällande hedersrelaterat våld. I rapporten står att det därför sannolikt finns ärenden som handläggs eller läggs ner ”utan att hedersperspektivet synliggörs”.

Nu startar polisen ett eget kompetensnätverk, där kontaktpersoner i varje polisområde ska finnas som stöd vid hedersrelaterad brottslighet.

– Kompetens och erfarenhet av hedersrelaterade brott ser idag väldigt olika ut runt om i landet, vi hoppas genom nätverket kunna sprida framgångsrika metoder, skriver Jenny Edin, kommissarie med samordningsansvar för hedersrelaterad brottslighet på Nationella operativa avdelningen (NOA).

Jenny Edin anser att arbetet mot hedersrelaterad brottslighet idag inte är tillräckligt systematiserat, varken hos polisen eller andra samhällsaktörer.

– Det är viktigt att varje aktör känner till sin roll och sitt ansvar, detta gäller inte minst när det handlar om skyddet för de utsatta personerna, skriver hon.

Uppdrag gransknings 20-minuters reportage Bortgift finns att se på SVT Play.

Är du utsatt? På hedersfortryck.se kan du få hjälp och stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bortgift

Mer i ämnet