Det är upp till pappan i reportaget att själv att bevisa sin oskuld, precis som så många andra pappor tidigare sagt till oss. Därför är det motiverat att sända kvällens program. skriver Nils Hanson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning. Foto: svt

Nils Hanson: Därför sänder vi kvällens program

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Innehållet i kvällens reportage är så svårt och känsligt att det hade varit enklast att avstå från publicering. Men skälen att sända väger ändå tyngre.

Under årens lopp har Uppdrag gransknings redaktion fått många samtal och brev från förtvivlade pappor som anklagas för att förgripit sig på sina egna barn och som hävdar att de saknar möjlighet att försvara sig. Papporna ser sig som rättslösa i ett system där en omvänd juridisk ordning råder: de betraktas som skyldiga fram till det att de själva bevisat motsatsen.

Beskedet från vår redaktion är nästan alltid negativt: ”Vi kan tyvärr inte göra något”.  Anklagelse står emot förnekelse. För en journalist är det därför oftast en omöjlig uppgift att bedöma sanningshalten i pappans påstående om rättsövergrepp. Arbetet försvåras dessutom av den sekretess som av förklarliga skäl begränsar insynen. Att ett barn är inblandat och kan skadas av publiceringen kan i sig vara ett fullgott skäl att inte närma sig ett sådant här fall.

UG – Processen

Men det finns undantag.

”Fallet Ulf” var ett sådant. För tio år sedan fick Uppdrag gransknings reporter Hannes Råstam ett brev från en pappa som dömts till åtta års fängelse för sexuella övergrepp på sin egen dotter. Råstam var på väg att rutinmässigt skriva ett negativt svar till pappan när han fastnade för några påståenden i brevet. Det fanns ju faktiskt. ovanligt nog, uppgifter i den fällande domen som gick att kontrollera.

Resten är journalistisk historia. Den briljante grävarens arbete resulterade i att ”Ulf”, som senare trädde fram med sitt riktiga namn Bo Larsson, släpptes ut ur fängelset som en fri man. Hannes Råstam blottlade en rättsröta, orsakad av enögda åklagare och poliser, som i mångt och mycket påminner om det som skulle bli hans sista avslöjande, ”Fallet Thomas Quick”.

Kvällens reportage påminner om ”Fallet Ulf” i så måtto att här finns uppgifter i utredningar som går att kontrollera. Vår reporter Jorun Collin har funnit långtgående slutsatser av socialtjänsten som inte tål en närmare granskning men som likafullt ledde till att en pappa blev fråntagen vårdnaden om sin dotter. Pappan betraktas som skyldig fastän han i juridisk mening är oskyldig.

Det är upp till honom själv att bevisa sin oskuld, precis som så många andra pappor tidigare sagt till oss. Därför är det motiverat att sända kvällens program.

För att minimera risken för igenkännande har vi vidtagit den ovanliga åtgärden att inte berätta på vilken ort fallet har utspelats. Det innebär att även ansvariga tjänstemän anonymiseras. Allt för att skydda de drabbade i denna familjetragedi.

Nils Hanson, ansvarig utgivare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Processen

Mer i ämnet