”Jag vill inte bli glömd”
Uppdrag graskning träffade hemtjänstpersonal i Bergsjön i Göteborg som protesterade mot sina arbetsförhållanden. Vi träffade också gamla som inte får den hjälp lagen ger dem rätt till. En av dem är Barbara, som under två veckor fick besök av 35 olika vårdare.
Stjärnkirurg till varje pris
För fem år sedan rekryterade Karolinska universitetssjukhuset den världsberömda stjärnkirurgen Paolo Macchiarini. Med hans hjälp skulle Karolinska ta klivet in i framtiden och skapa konstgjorda kroppsdelar. Men snart byttes stjärnglansen ut mot anklagelser om forskningsfusk, polisanmälningar, dödsfall och personliga tragedier.
Sveriges största muta?
Uppdrag granskning har också fortsatt granskningen av Telia Sonera i år, det berättade vi om i maj. Vi kunde avslöja en helt ny affär, den här gången i Azerbajdzjan. Den dåvarande vd:n Lars Nyberg tillbakavisar uppgifterna.
IS-krigaren Adam
I våras sände vi en unik intervju med en ung kille från Göteborg som rest till Syrien för att strida med terrororganisationen Islamiska staten. Killen vi kallar Adam i reportaget är född och uppvuxen här, men valde att lämna allt i Sverige för att strida och dö för IS.
Det italienska handslaget
Ett avslöjande som ledde till att flera utredningar inleddes var det om Sjöfartsverkets köp av nya räddningshelikoptrar. Vi kunde visa hur ledningen i hemlighet förhandlat fram miljardaffären, bland annat på Hotmail-adresser, med den italienska helikoptertillverkaren Agusta Westland. Efter vårt första program inledde både Konkurrensverket och Riksenheten mot korruption utredningar. Efter vårt andra reportage, som handlade om hur Sjöfartsverket i samråd med näringsdepartementet dessutom kört över riksdagen för att få affären i hamn, inledde även konstitutionsutskottet och justitieombudsmannen utredningar av Sjöfartsverket.
Leva och dö i Grums
I mars besökte vi Grums för att ta upp vad som händer på landsbygden när människor flyttar därifrån, och vad som händer med de som är kvar. Både tjejer och killar berättade om självmord, droger och arbetslöshet. Många reagerade på programmet och tyckte att det var en alltför svart bild som målades upp. Därför åkte Uppdrag gransknings reporter tillbaka.
Kommungranskarna: Knivsta
När Kommungranskarna åkte till Knivsta var det för att granska mosbråket mellan en korvkioskägare och Knivsta kommun. Det började med att kommunen fattade ett felaktigt beslut och förbjöd korvkiosken att servera mos, men trots att ägaren Staffan Vikström fick rätt har bråket bara fortsatt.
När samhället tittar bort
I Malmö bodde mellan 200 och 400 människor i ett läger i social misär, utan vare sig vatten eller el. Det var privat mark och markägaren ställdes inför kravet att det var han som skulle se till att de kom därifrån. Janne Josefsson åkte dit för att ta reda på hur det låg till. Några veckor efter att reportaget sändes revs lägret.
Det svarta hålet
Ett av Sveriges största industriprojekt någonsin försatte Pajala och Norrland och hela Sverige i en känsla av guldrusch. Det svarta guldet, järnmalmen, gav hopp. Människor fick jobb och köpte hus och aktier i gruvbolaget Northland. Men samtidigt var det få som hade insyn i hur affärerna gick.
Timmarna på psyket
Filip skulle få vård och hjälp på Malmö psykiatri, men efter bara en timme och tjugo minuter hittades han livlös på sitt rum. Uppdrag granskning avslöjade allvarliga brister hos den redan hårt kritiserade kliniken.
Tidningsspelet
I reportaget om tidningskoncernen Stampen berättade vi vad som hände när bygget av ett imperium ledde till en av de största förlusterna i svensk tidningshistoria.
Mellan stolarna
Hur långt får en människa sjunka i social och fysisk misär innan samhället ingriper? Uppdrag gransknings reporter sökte efter resultaten av en psykiatrireform som skulle hjälpa fler människor att bli friska.