Polisen Mats Kemi har minst ett fall i veckan av ensamma som dör utan misstanke om brott: ”Sådana som har legat och där förruttnelsen har börjat utan att någon har saknat dem”. Foto: Jessica Gow/TT & SVT

Uppmaningen till ensamma: Betala inte hyran med autogiro

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Under sommaren ökade antalet samtal från ensamma äldre och frågan återkom allt oftare: ”vad händer om ingen upptäcker mig?”. Sveriges Begravningsbyråers Förbund bestämde sig då för att gå ut med en uppmaning – betala inte allt med autogiro.

Hösten 2019 upptäcktes en man avliden i sin lägenhet, efter att ha varit död i nästan fyra års tid. Hans namn var Branislav Tesanovic. Uppdrag granskning berättar nu – genom polis, anhöriga och vänner – historien om honom och hur han kunde försvinna utan att någon reagerade.

En av anledningarna till att det kunde gå så lång tid är, enligt polisen, att Branislav Tesanovics räkningar hade fortsatt betalas via autogiro även efter hans död.

Ensamhet i Stockholm

“Sex- eller sjudubbling”

Strax före midsommar 2020 började Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF, ta emot fler samtal från äldre som lever ensamma.  Frågan ”vad händer om ingen upptäcker mig?” återkom allt oftare.

–  Vi har inte haft den typen av samtal så mycket, sedan blev det en sex- eller sjudubbling, säger Ulf Lernérus, SBF:s förbundsdirektör.

Det resulterade i att förbundet sammanställde frågor och svar om vad som händer vid dödsfall utan anhöriga. Med det kom en uppmaning: betala inte räkningar med autogiro, och vara särskilt noga med att se till att hyran betalas manuellt varje månad.

–  Det är viktigt att spegla samhällsbilden, kanske än mer i pandemiperioder. Många ensamma personer sitter ju inte inne, de kan vara ute och röra på sig. Men när de här äldre inte får eller kan gå ut på grund av smittorisken blir det oerhört påtagligt. Det är inte så roligt att sitta i en lägenhet dagarna i ända. Naturligtvis kommer det andra funderingar, säger Ulf Lernérus.

Polis har minst ett fall i veckan

Innan coronapandemin levde fler än 300 000 personer socialt isolerade med lite kontakt med anhöriga, vänner och bekanta, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Mats Kemi är polis och den som fick i uppdrag att försöka ta reda på vad som hände Branislav Tesanovic. Han arbetar med fall där människor hittas ensamma i sina hem.

–  Jag har ungefär 240 som jag handlägger, dödsfall utan misstanke om brott, och 50–60 av dem kan man säga är ensamma. Då menar jag sådana som har legat och där förruttnelsen har börjat utan att någon har saknat dem, säger han.

Det är ändå en i veckan eller mer?

–  Ja, det kan man säga. Ibland kan man få två eller tre.

Uppdrag granskning: Stockholms ensammaste man?

Missa inte veckans Uppdrag granskning. Det sänds 3 februari klockan 20 i SVT1 och finns på SVT play klockan 12 samma dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamhet i Stockholm

Mer i ämnet