Janne Josefsson Foto: svt

Ur chatten: ”en attack på dem som har det svårast”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter reportaget om barnfattigdom svarade Janne Josefsson och researchern Sara Johansson på frågor i chatten. Här kan du läsa hela.

Tittare: När jag såg programmet tycker jag tonen i programmet är att ni vill framställa som om att de inte finns barnfattigdom i Sverige. De gör det, sen så kanske de barnen inte går till skolan eller att de håller skenet uppe. De organisationer ni tagit upp visst de överdrev sina siffror, men att de finns barnfattigdom i Sverige där föräldrar måste vrida på varjekrona och gå till socialen. DET FINNS. Klyftorna i Sverige har vuxit med denna regering vi har idag är inte de sant??? Tror ni inte de finns barnfattigdom i Sverige?????? Verkar som ni vill framställa som att fattidom inte finns i dagens Sverige????

UG – Janne Josefsson: Jag vet inte skälet. Det får de själva svara på. Kanske gör vi en uppföljning.

Jessica: Det blir nästan mer en bidragsdebatt vilket är helt fel. Barnfattigdom finns även om begreppet är svårt och kanske felaktigt. Glöm inte barnen som är utsatta och vilka effekter det får hos dem

UG – Janne Josefsson: Kanske är dessa överdrifter kontraproduktivt och skadar organsationerna anseende och trovärdightet. Kanske skdar det barnen som har det myckedt svårt.

Elías: Det stora problemet i Sverige är inte fattigdom. Det är rasism. Det är att som invandrare är det svår att få ett jobb. Arbetslöshet bland invandrare är jättehög. När ska Ni prata om rasism i programmet? Fattig i Sverige är att inte kunna försörja sig själv för att ingen vill ge dig ett job.

UG – Janne Josefsson: Perchan i Lagersberg ansåg detsamma som du.

Björnen: Snälla Janne, När du pratar om glasögon tycker jag att du har fel. Att barn och föräldrar inte har pengar till barnens glasögon är en realitet. Vet du vad ett par glasögon till ett barn kostar ? ? Ta gärna upp glasögonkostnad till barn.. Det borde väl vara gratis med glasögon till barn ? Björnen

UG – Janne Josefsson: Så undersökningarna som majblomman gör och deras slutsater behöver inte vara riktiga?

Astrid: Jag blir jättearg på att ni inte tror på att det finns barnfattigdom i Sverige!!!!!!! Jag har själv 2 barn som idag är vuxna, men när de växte upp hade jag aldrig råd med något extra till mina barn. De var aldrig utan mat, men de kunde få pannkaka en vecka i rad. Min sin gick i samma skor året runt. De kunde inte åka med på klassresor eller andra akriviteter som skolan anordnade som kostade pengar. Jag fick försörjningsstöd under lång tid och de pengarna räckte aldrig till kläder till barnen. Den summan är försumlig och räcker aldrig till det som det står att de ska räcka till. Mina barn behövde glasögon, ingen av dem fick det för att jag inte hade råd. Jag tror, att det är mest ensamma mammor med barn som har det sämst. Ni intervjuade invadrare i programmet, och att en mamma fick 10.000 i försörjningsstöd när hyra och el var betalt. Det är ju skrattretande att höra att få så mycket pengar...hur har hon kunnat få så mycket pengar. Det är inte normen som hon fick. Mina barn har växt upp med skammen att vara fattig och har alltid försökt att dölja vår fattigdom med lögner varför de inte haft saker som sina kompisar. Jag sydde många av mina barn kläder och de skämdes för de kläderna. Jag vet vad det vill säga inte ha en matbit kvar i skåpen dagarna innan det är dags att få försörningsstöd igen. Man har fått trolla med knäna så många gånger. Jag gick även runt i soprum i mitt bostadsområde och letade efter saker till hemmet och leksaker till barnen. Jag är svensk med svenska förfäder men jag har varit riktigt fattig hela livet. Jag har även träffat fler i min situation under åren. Jag blir såååå förbannad när ni säger att det inte finns fattigdom, för för mig är fattigdom att inte ha pengar att köpa riktig mat och klader till mina barn, inte kunna betaöa hyran, elen, ha en avstängd telefon osv. / En urförbannad mamma

UG – Sara Johansson: Hej Astrid! Ledsen att höra att ni har haft det så svårt! Vi har aldrig påstått att det inte finns familjer som lever med låg ekonomisk standard, eller det som Rädda barnen kallar barnfattigdom. Det vi har granskat är hur de beskriver att dessa barn lever. Angånde mamman i programmet som fick 10 000 i månaden så stämmer det nog ungefär med riksnormen.

Carl Johan: Vilka löner har de människor som sitter i toppen för dessa insamlingsorganisationer? Är de högavlönade?

UG – Sara Johansson: Generalsekreterarna i Rädda barnen och Majblomman har drygt 60 000 i månadslön, om jag inte missminner mig. Vad Kattis Ahlström i Bris har vet jag faktiskt inte.

Henrik: Vad var syftet med reportaget? Att ifrågasätta att det finns fattiga barn, eller att de tre organisationerna överdriver budskapet för hur barnfattigdomen ser ut? Varför är det inte den relativa fattigdomen det som granskas? Vad kom du fram till?

UG – Janne Josefsson: Syftet var att ta seriöst på barnfattigdomen och därför kolla deras uppgfiter.

Martin: Hej Janne, Mycket bra program. Äntligen någon som tar upp en alla politiska och hjälporganisationer. Pinsamt att höra deras försvarstal. Hatten av för Kattis Ahlström

UG – Janne Josefsson: Tack. Kattis var den enda som var självkritisk

Peter: Har ni problematiserat familjer som lever helt på bidrag och som skickar pengar utomlands för att stödja släkt och vänner i hemlandet så att säga? Det innebär ju att man försämrar sin egen ekonomi. Frågan är då hur man ser på föräldraransvaret och vad bridragspengar ska gå och räcka till.

UG – Janne Josefsson: Nej jag gick inte till botten med det.

chrille: Du är en skicklig intervjuare :) Hoppas man slipper möta dig.

UG – Janne Josefsson: Var inte så säker.

Carl: var kom siffran 220 000 ifrån enligt rädda barnen? Den kan inte bara vara tagen ur luften utan måste hämtas någonstans ifrån?< br>

UG – Sara Johansson: Ja, Rädda barnens definition av barnfattigdom är barn som lever i familjer som antingen går på försörjningsstöd eller har sk låg inkomststandard. När de presenterade sin rapport 2011 var siffran 220 000

Anna: Jag reagerade över den rökande mamman som inte hade råd med skolresan och tänker att det barnet är fattigt eftersom mamman prioriterar sig själv framför sitt barn. Det kanske inte är fattigdom för dig men det är baske mig fattigdom för det barnet!

UG – Janne Josefsson: Absolut.

Glad tittare: Toppen reportage! Vi skulle vilja veta hur mycket av bidragen går till ”administration” och chefernas löner i de granskade organisationerna, Det är kanske nåt att spinna vidare på?

UG – Janne Josefsson: Hoppas fler journalsiter kontrollerar dessa organisationer.

Kaj: Tjejen som hade två barn och skulle ha ett till fick ”bara” 12 000 utan att göra något. Din personliga åsikt om detta? Fler barn om hon redan tycker att hon får för lite pengar? Vad händer med barnen om hon får ett jobb?

UG – Janne Josefsson: Tar man dessa människor på allvar, dom är inte dumma, så bör man ställa dessa frågor.

Kuren: Bra Janne, här har du träffat rätt. Varför går RB chefen i svaromål där hon borde veta att hon är fel ute mot folket. Jag blir riktigt f...b när jag hör denna kvinna försöka försvara nåt som är genomskinligt.

UG – Janne Josefsson: Jag är helt övertygad att hon tycker att hon gjorde en riktigt bra insats.

Sussan:  Kära Janne. Jag har en fråga till dig! Vad var det syftet med granskningen? Att klass skilnaden är en påhitt? Att utsatta barn är barn organisationernas påhitt? Vad ville du komma fram till?????

UG – Janne Josefsson: Klassklyftorna har ökat de senaste trre decenikerna. Men ska det inte fram att deras uppgifter om barnfattigdomen är felaktiga? Ska vi tiga?

Emma: Varför har ni inte poängterat att det inte är absolut fattigdom som mäts? Det handlar inte om att jämföra oss med Afrika, utan om att Sverige är alldeles för rikt för att ha den här typen av problematik. SJÄLVKLART finns det barnfattigdom i dagens Sverige – jag är uppvuxen bland det och jag ser det fortfarande varje dag, överallt.

UG – Sara Johansson: Vi kanske kunde vara nogrannare i programmet. Men vi har alltså tittat på hur hjälporganisationerna beskriver barnfattigdom i medierna. Och vad det gäller Afrika så jämförde Bris själva svenska barns oro för mat med afrikanska. Däremot inte sagt att familjer i Sverige kan ha det väldigt knapert. Lever man på försörjningsstöd finns det inga marginaler precis.

JR: Hur förklarar du, Janne, att moderna myter kan spridas så snabbt och vitt som t.ex. denna?

UG – Janne Josefsson: Detta är goda organisationer som vill väl och journalister vill inte ifågasätta för då riskerar dom att inte betraktas som goda själva.

Eva:: Snälla, jag har inte öns råd att köpa termin kort till min pojke, skolan bryr sig inte om det, vad ska man göra?

UG – Sara Johansson: Vet inte riktigt vad du menar med terminkort, men om du har väldigt dåligt med pengar kan du kolla med socialen om du har rätt till försörjningsstöd.

Andreas: http://www.rb.se/press/kommentarer/Pages/Radda_Barnen_kommenterar_Uppdrag_granskning.aspx Har ni läst detta? Eller är det bara ännu fler lögner? Kul att ni sparkar på föräldrar med barn som vuxit upp i fattigdom. Jag var själv ett av dessa barn ni i princip menar inte finns. Det var en skam att erkänna att man var fattig. Ni befäster bara den skammen. Ni lägger skuld på barn. Nöjda?

UG – Janne Josefsson: Skriv gärna till mig Jan.Josefsson@svt.se

Bosse: Varför fokuserades enbart på invandrare. Är det bara där eventuell fattigdom finns? En arbetande person får inte ut lika mycket efter skatt som andra får i bidrag, utan att ha samma möjliga problem

UG – Janne Josefsson: Jag fokuserade inte på invandrare utan vara i områden där fattigdomen var utbredd.

Björn Carlsson: Är det här toppen på ett isberg då det gäller propaganda och vilseledning av svenska folket?

UG – Janne Josefsson: Vet inte men jag hade inte väntat meig detta av barnrättsorganisationer.

Berndt: Bra program! Ändamålet får INTE helga medlen! Vem/vad ska man nu lita på? Vill ju trots allt tro att Rädda Barnen, Majblomman och BRIS står för ”det goda”! Engångsföreteelse, eller vad tror ni?

UG – Sara Johansson: Tack! Jag vet faktiskt inte. Men jag tror att man kanske lite för sällan ifrågasätter de som jobbar med sk goda ändamål. Det tar emot att ifrågasätta när man får höra om barn som far illa.

MG: Janne/Sara, varför tror ni att så många politiker och kändisar har så lätt att hoppa på tåget och stämma in i kören, utan att vara det minsta kritiska eller våga tänka själva? Varför vågar ingen säga emot?< br>

UG – Janne Josefsson: Min uppfattning att det finns en symbios mellan media och dessa organisationer.

Nikl: Det verkar som du inte tror på att det finns fattigdom i Sverige varför???

UG – Janne Josefsson: Det finns definitivt människor som har det svårt ekonomiskt, men när man kampanjar om att man inte har råd med mat eller kläder utan någon grund för det måste det fram i ljuset.

SuneB: Bra reportage, men jag skulle önska en genomlysning av statistiken, som Rädda Barnen hämtar från SCB och som de senaste åren visat att de kommuner som har största andelen fattiga barn är Malmö, Årjäng och Eda. De två värmlandskommunerna har 15-20% av arbetsktaften som jobbar i Norge och dessa skattar i Norge, således blir underlaget för den kommunala inkomsten låg och kommunerna stämplas därför som att de har en hög andel fattiga barn. Helt felaktigt och detta har vi visat genom vår forskning och också påpekat för SCB, som påtalat felaktigheterna för Rädda Barnen. Utan resultat.

UG – Sara Johansson: Tack! Och tack för din synpunkt! Vi pratade mycket om det, men valde till slut att inte ta med det. Vi var rädda att det skulle bli för rörigt om vi hade med det också.

Att tänka till: Kom ut till mitt område där barn går i söndriga gympaskor i snön, Janne... Då kanske du är lite mindre kritisk och väljer att fokusera på tragedin i många barns liv, istället för högsta hönsen i organisationerna för att visa upp dina färdigheter som journalist!

UG – Janne Josefsson: Skriv gärna till mig på jan.josefsson@svt.se.

John: Det man ofta kan konstatera när fel och brister uppdagas är bristen på kompetens hos de ansvariga, i detta fall Rädda Barnens Generalsekreterare. En intressant ämne för kommande program är hur rekryteringsprocessen i vissa organisationer egentligen går till?< br>

UG – Janne Josefsson: Ja, det är ett uppslag till kommande program. Tack.

neversay never: jag blir ledsen och besviken över kvällens program. varför slår ni neråt? det utanförskap som dessa barn upplever är verklighet. ingen förälder ska i vårt rika land behöva ligga vaken och försöka komma på förklaringar (lögner) till varför kylen är tom en vecka innan lön

UG – Sara Johansson: Vårt syfte var inte att slå nedåt. Vi ville titta på hur man kampanjar om barnfattigdom.

Peter Holmeberg: Fy FAAAN Janne Josefsson. Nu har du gått för långt. Totalt svartvitt åskådning och frågeställning kring problematiken. Ska belysa några exempel. Återkommande frågor du personer i repportaget hur mycket pengar dom får ut. Det är helt ovesäntligt hur mycket de får ut. Varför frågade du inte hur mycket de har kvar efter löpande utgifter? Inte en enda gång!!!!! Sen vinklar du frågeställningen som att Ex ”väntar på Glasögon inte betyder att barnen saknar glasögon. Har du belägg för det??? Varför tar du inte som exempel och jämför vad skillnaden mellan vad du har kvar per månaden efter löpande utgifter och de du intervjuar i Reportaget??? Vad betyder det för dig om det sker någon gång eller någon tidpunkt per år att många kanske inte får äta sig mätta? Räknas det bara om barnen är hungriga varje dag. så varje dag? Känner att du förnedrade alla i repportaget. Kan du inte tala om för oss andra här i sverige var gränsen för hur man uttrycker sig går? Det gäller förståss inte Journalister. Ni har ju tryckfrihetsförordningen bakom er. Dvs ni kan säga och vinkla saker utan att behöva stå till svars juridiskt om någon skulle tolka det du säger annorlunda. Skitkass har du blivit. Vad är din agenda? Ska du bli språklärare för hela sverige??? Nej Jag har så djävla ont i magen efter att sett programmet så kommer försöka undvika det hädanefter...

UG – Janne Josefsson: Vad var fel i det jag tog upp i programmet?

Jonte: Om man läser Rädda Barnens förklaring till begreppet barnfattigdom (www.rb.se/ug) så får man intrycket att ni valt att misstolka Rädda Barnens budskap och arbete. Har ni det?

UG – Janne Josefsson: Dom säger själva att dom inte hade stöd för deras budskap och att det var överdrivet.

Leif: Är du inte rädd för att bli utfryst av ”kollegor”?

UG – Janne Josefsson: Jo, men den risken tar jag gärna.

JR: Bra att du vågar ställa de obekväma frågorna som t.ex. detta om rökningen. Hur reagerade intervjupersonerna efteråt på detta? Kände du att dina frågor kunde vara en tankeställare?

UG – Janne Josefsson: Nej, tvärtom. Dom blev arga.

Fredrik: Illustrerar inte kvällens program och er granskning snarast att begreppet fattigdom i hög grad är relativt? I relativa termer finns det förmodligen fler fattiga barn i Sverige idag även om även den mest utsatta gruppen faktiskt har det materiellt bättre idag än förr. Frågan är varför man väljer att beskriva problemet med hjälp av osanningar?

UG – Sara Johansson: Jo, den relativa fattigdomen (hushåll som lever på under 60 procent av medianinkomsten) har ökat de senaste åren. Det är dock inte detta vi har tittat på.

Liselottan: Hur kan man genom att fråga chefer för bl.a Majblomman angående glasögon? Jag brukar gilla dina program Janne men detta blev inte riktigt belyst, för det finns barnfattigdom i sverige! Jag har varje sommar och innan Jul ansökt om medel från Majblomman och sedan 2005 har jag 2 gånger / år. Jag har aldrig specificerat vart pengarna skall gå eller lämnat inkomst uppgifter, möjligt att de kollat från skolans kurator. Smärtgränsen är nådd för vad jag som ensam mamma klarar av med min ekonomi. Jag är ensamstående sen 1995, till 2 numera ungdomar och såg redan då att klyftorna började växa i samhället. Så jag går i god för att fattigdom för barnfamiljer (dock inte alla) och pensionärerna i Sverige.

UG – Janne Josefsson: Tyckte du att majblommans generalsekreterare hade bra svar på frågorna?

Rune: Decenniets bästa program!! Har aldrig sett så avklädda personer.

UG – Janne Josefsson: Nä, det kan inte vara sant?!?

Mm: Varför gör ni ett reportage som heter ”barnfattigdom” – i stället borde ni titta på ”fattigdom” över hela skalan. – dvs barn, ungdomar, vuxna, pensionärer, arbetslösa,,invandrare.

UG – Sara Johansson: Därför att just barnfattigdom har blivit ett begrepp som slagit igenom i media. Plötsligt används det överallt, även antalet motioner i riksdagen som innehåller ordet barnfattigdom har ökat. Därför ville vi titta närmre på det. Det andra kanske blir ett annat program:-)

En fattig: Jag trodde för i tiden på dig Janne. Nu ser ut som du har tappat verkligheten totalt. Vad vill du uppnå?

UG – Janne Josefsson: Vad tror du att jag vill uppnå? Ska inte alla stora mäktiga organisationer tåla granskning?

Gunilla: Du skriver: ”syftet var att ta seriöst på barnfattigdomen.....” men jag upplevde att du bara granskade hjälporganisationernas s k kampanjer. I programmet berättade du inte något om den ytterst seriösa forskning som gjorts/görs när det gäller begreppet barnfattigdom och den utsatthet som faktiskt drabbar många barn idag. För mig handlar journalistik om ”upplysning” men det tycks som problemet är att journalister inte har kunskap att förstå och läsa en forskningsrapport. Är det så att journalisternas privatmoral skall styr i stället för kunskap och kritisk granskning? < br>

UG – Janne Josefsson: Vad konkret menar du var felaktigt i programmet?

Hasse: Har man inte glömt Pensionärerna??? Är Dom rika ??

UG – Janne Josefsson: Ska man inte kunna göra om barnfattigdom utan att få kritik för att man glömt pensionärerna?

Åke: Tror du generalsekreterarna läser det material som deras organisationer skickar ut. För det var väldigt få frågor som de kunde svara på , bl a frågan om hur en sänknig från 100 000 till 50 000 ansökningar hos Majblomman kunde fås till att det var en ökning.

UG – Sara Johansson: Ja, det tror jag. Att det var 100 000 ansökningar om bidrag från Majblomman 2004 har generalsekreteraren själv skrivit, 50 000 från bla. pressmeddelande från kansliet, som jag har för mig att hon själv har skrivit under.

Micke: Fick ni kontakt med några föräldrar som var missbrukare eller illegala invandrare? stort tack för programmet.

UG – Janne Josefsson: Vi hade ju med en före detta missbrukare, Maria. Dom gömda flyktingarna som stannade i Sverige utan att ha fått tillstånd att vara här, finns inte med i statistiken på dom 240.000 fattiga barnen. Men dom familjerna får ju naturligtvis inga bidrag alls. Vi valde att inte skildra deras verklighet, men dom barnen finns.

Kallepojken: Jag har jobbat ett helt yrkesliv och haft en hygglig månadslön. Min pension blir ca 15000 kr per månad som jag skall betala skatt på troligtvis 30 procent. En student skall klara sig på ca. 8000 kr per månad och ändå betala en hyra på 3-4000 kr per månad. Hur går det ihop ?

UG – Janne Josefsson: Vad vill du ha sagt med detta? Att studenter och andra också har det svårt eller ännu värre?

Johanna: Jag har helt tappat förtroendet för dig Janne, en gång i tiden var du seriös, det var du inte denna gång. Du ställde inte relevanta frågor, allt var vinklat< br>

UG – Janne Josefsson: Ge mig ett enda skäl till att vi inte skulle göra denna granskning?

Alex: Tack för ett bra reportage som nyanserar debatten litegrann. Jag antar att Rädda Barnen har samlat in väldigt mycket pengar för att bekämpa barnfattigdomen i Sverige. Känner ni till konkreta exempel på vad pengarna har gått till? Har dom kanske delat ut matpaket och vinterskor i fattiga områden eller något liknande?

UG – Sara Johansson: Tack! Rädda barnen jobbar främst med att upplysa om barn om deras rättigheter o.s.v. Vad jag har förstått delar de väldigt sällan ut konkreta gåvor. Jag tror inte att det främsta syftet varit att tjäna pengar på det här, men att det har blivit viktigt för dom att synas i debatten.

Amanda: Det ni inte verkar vilja se i era svar här i chatten är att ingen vänder sig mot granskningen av organisationerna, utan att programmet utmålade det som att barnfattigdom inte finns. Det är det som folk reagerar på.

UG – Janne Josefsson: Att det finns barn som lever i familjer med mycket svår ekonomisk situation är jag den siste att förneka. Hela mitt journalistiska liv har jag ägnat åt att skildra dom vidgade ekonomiska och sociala klyftorna, därför reagerade jag på att en kvarts miljon barns situation beskrevs som den gjorde av bland annat Rädda barnen. Jag beslutade mig för att ta reda på om deras uppgiifter stämde.

Daniel: Ni ska ha oerhörda mängder eloge för ert jobb. Du finner inte en enda etablerad politiker eller massmedial person som på 1000 år skulle ifrågasatt rädda barnens eller majblommans rapporter. Jag tycker det är hemskt men det år så dagens debattklimat ser ut i Sverige. Tack för att ni finns!< br>

UG – Sara Johansson: Tack! Vi kände också att det behövdes.

granskare: Var det inte lite vinklat mot sosarna?

UG – Janne Josefsson: Självklart är det så att den politiska oppositionen har anammat dom här uppgifterna om dom skrämmande situationen för barnen att dom inte får mat och går med sommarkläder vintertid. Om detta visar sig vara överdrifter så missgynnar det självklart dessa partier. Precis som valstugereportaget drabbar det moderaterna.

Annki: Hmm, ja mitt första inlägg valde ni visst bort. Janne: Du svarar otroligt spydigt på allas frågor o kommentarer, ställer bara motfrågor. Blev det jobbigt att veta att du inte längre har hela sveriges förtroende? Jag trodde det här skulle bli ett bra program som visar hur illa ställt vi fattiga har det, blev himla besviken.

UG – Janne Josefsson: Jag kan inte göra alla glada samtidigt.

Jimmy: Janne Josefsson ställer sig på Reinfeldts och de rikas sida och slår neråt”, twittrar förre vänsterledaren Lars Ohly. vad tycker du omd det?

UG – Janne Josefsson: Lars Ohly är en person jag granskat tidigare. Han har all rätt i världen att tycka vad han vill om programmet.

Axel Munkeby: Var det någon familj som faktiskt erkände att den sk barnfattigdomen handlade mer om prioriteringar än om mängden pengar de fick eller var alla lika bestämda i sin kritik mot mängden bidrag de fick?

UG – Sara Johansson: Nja, det flesta vi har pratat med har sagt att de har klarat sig på de pengar de fick i bidrag, men inte så mycket mer. De menar att det är väldigt svårt att prioritera i dagens samhälle där så mycket handlar om konsumtion. De är tex rädda att barnen ska hamna utanför när de inte har råd att köpa märkeskläder o.s.v.

Ulla Larsson: Bra Janne. Jag har tagit strid mot snacket om barnfattigdomen i Sverige så länge, att det var fint FINNS inga FATTIGA barn i vårt land! Tack för ett fint program.

UG – Janne Josefsson: Tack för att du tittar på oss.

Jonas: Kan dom inte hantera siffror så ska dom avgå Janne. Det är Pinsamt. Jag köper aldrig mer en majblomma så länge Lena Holm sitter kvar, det är då säkert.

UG – Janne Josefsson: Hon har säkert syn på programmet på sin hemsida, läs där och dra dina egna slutsatser.

stig: Vinklat! Är ni sponsrade av moderaterna?

UG – Janne Josefsson: Tror du det på allvar? Jag gynnar eller missgynnar inget parti.

Kerstin: Jag tycker du var på fel ställe. De fattiga finns bland arbetslösa ensamstående mammor eller pappor. Sjukpensionärer mfl. Invandrarna får ju ganska bra bidrag- Och det var mest dem du var hos. Tack för många bra reportage genom åren.

UG – Janne Josefsson: jDu får gärna skriva till mig om du har tips att gå vidare på. jan.josefsson@svt.se

52:a: Ja detta var en granskning som behövdes. Jag är född 1952 och mina föräldrar var fattiga på riktigt med en inkomst och definitivt inget socialbidrag. Jag och min syster fick både kärlek, mat och kläder trots detta. Du vågade också ställa de mest opolitiskt korrekta frågorna som t.ex. ”kan man säga att man är fattig när man har råd att röka en paket cigaretter om dagen” och ”Kan man egentligen ha rätt att klaga när man får 12.000 i månaden utan att behöva bidra själv på något sätt.” En fråga: Politikerna som ljög så det stod härliga till bara för att framstå som sympatiska och okontroversiella; Funderade du på att fråga dem om varför de svarade så kategoriskt utan att ta reda på fakta själv? Det är åndå de som ska ha koll på vart pengarna i välfärdssystemet tar vägen! Det stod ju klart för var och en av oss skattebetalare att de inte har en susning om verkligheten utanför riksdagshuset efter de svar dom de lämnade eller..?

UG – Janne Josefsson: Nej, jag vet inte heller varför dom tar alla uppgifter bara rakt av så där. Du får fråga dom själva.

Fredrik: Riktigt trist att se att det var så många som tolkade reportaget som en attack mot de som redan har det svårt i samhället. Jag såg det inte riktigt så. Jag såg det snarare som ett uttryck för att även stora goda välgörande instanser i samhället kan använda statistik som de vill och ibland till och med fara med osanningar för att främja goda syften. Jag hoppas ni följer upp detta reportage med vidare granskningar i ämnet. Jag kommer fortsätta stödja rädda barnen och köpa majblommor men jag hoppas det leder till viss självrannsakan. Ibland kan det kanske bli så att man själv blir lite hemmablind även i sådana organisationer. Ändamålet helgar medlen. Tack för att ni vågade göra denna granskning!

UG – Sara Johansson: Tack! Vår uppfattning är också att både Rädda barnen, Majblomman och Bris gör mycket bra saker för barn.

Brita: Om man jämför mammans bidrag (12000) med arbetslösa och pensionärer så var det väl inte så lågt. Man måste prioritera. Många svarade ju att de klarar sig men inte så mycket mera. Räcker inte det då?

UG – Janne Josefsson: Ja, dom jag intervjuade sa samtliga att dom inte har det fett men att dom har pengar till mat och kläder till sina barn.

Maggan: Jag hoppas att ni kommer att granska frivilligorganisationernas uppgifter om antalet gatubarn, sexuellt utnyttjade barn, uppgifter om handel med barns organ och så vidare. Det svängs runt med siffror och påståenden hit och dit. Ni kan till exempel kolla upp Plans påståenden om organhandel!

UG – Janne Josefsson: Jag tror du är helt rätt ute. Har vi några möjligheter så ska vi göra en koll även på det.

lillajag: Just nu känns det som att ni förnekar att det finns barnfattigdom överhuvud taget och det känns för jäkligt för mig och många fler som växt upp i ett fattigt hem. Om ni vill granska något så granska organisationerna i sig, om vart pengarna går osv... men förneka inte barnfattigdomen!!!

UG – Janne Josefsson: Var får du det ifrån att jag skulle förneka det? Jag ville bara granska hur dom beskrev barnfattigdomen i Sverige.

Nisse: Vill ni hitta dom fattiga så fråga hos stadsmissionen eller kyrkan (kyrkorna)

UG – Sara Johansson: Vi har pratat med exempelvis Stadsmissionen, och diakoner och bett att få prata med någon som sökt hjälp hos dom, men det har inte lett vidare.

Stefan: Att ingen, förutom möjligen Kattis, direkt gjorde en pudel och bara sa: Vi gör allt vi kan för att hjälpa barnen. Ibland spetsar vi budskapet om det krävs. Det fattar jag inte. Ingen skulle direkt kunna ogilla det svaret. Men då hade det ju iofs inte blivit något UG :-)

UG – Janne Josefsson: Kattis var den ende som på något sätt ändå var självkritisk. Dom andra två representanterna tror jag inte tycker att dom har gjort några som helst fel. Även om majblommans generalsekreterare tillstod att det var ”förstudier med metodproblem”.

ensamstående mamma: Tyvärr känns det som att du janne, i likhet med politiker, generalsekreterare med flera har för dålig förankring i verkligheten. Problemet som ligger tll grund för kampanjen som granskas. Hade önskat en mer nyanserad bild, typ svenskfödd förälder i ett ”vanligt” område var de utsatta barnen är ensamma i sin ”fattigdom” och kanske upplever skammen än större.

UG – Janne Josefsson:  Jag valde områden som jag visste var väldigt utsatta och utpekade som fattiga.< br>

Anders: När och vem var det som först började använda ordet barnfattigdom i Sverige på tjugohundrataket?

UG – Sara Johansson: Barnfattigdom började figurera i samband med att Rädda barnens första rapport i ämnet kom 2002. Innan dess har det bara använts någon enstaka gång, vad vi har kunnat se.

Micke J: Hej Janne! Jag tycker att det är förbannat bra att ni kollar upp statistik som annars får stå oemotsagd. Tråkigt bara att organisationer som idag åtnjuter stort förtroende i samhället inte håller vid en närmare granskning. Rent amatörmässigt eller kanske med avsikt – jag vet inte vilket som är värst. Keep it up!

UG – Janne Josefsson: Jag har varken intresse eller tycker att vi sysslade med smutskastning. Det handlade om granskning, det är det som är vårat uppdrag.

Birgitta: Vad håller du på med Janne Josefsson? Tror du verkligen att det inte finns barnfattigdom i Sverige?Inte finns det väl så många som inför en TV kamera öppet vill erkänna att de har så ont om pengar.Hade du ansträngt dig mer hade du kunnat hitta dessa personer.Om de inför TVtittarna skulle erkänna det.

UG – Janne Josefsson: Du kan ju skriva till mig och berätta jan.josefsson@svt.se

Lars H: Ni tycks tro att det bara är bidragstagare som kan räknas som fattiga. Dålig research till ett vinklat program.

UG – Sara Johansson: Nej, så är det så klart inte. Även de som har mycket låga inkomster lever i ekonimisk utsatthet, eller det som Rädda barnen kallar barnfatttidom. Det säger vi också i programmet. Däremot levde de flesta vi pratade med på bidrag.

Per Ahlin: En ensamstående förälder med tonårsbarn och med löneutmätning ska leva på 7 542 kr/mån exkl boendekostnad, inte 12 000 som ni säger i programmet. (Men ni svarar väl inte på det här heller; inte svara på besvärliga frågor, precis som era intervjuoffer.)

UG – Janne Josefsson: Den mamman vi pratade med fick 12000 kronor.

Fattig: Barn är en känslig och svår fråga för politikerna, de vill inget barn ska leta bland sopperna! Janne gör jätte gärna program om Fattiga förtidspensionärer, pensionärer!!! Fattig

UG – Janne Josefsson: Ja, visst. Skriv gärna till mig jan.josefsson@svt.se

Mats: Sara:om om ni ger sken av att barnfattigdomen inte är så hög som organisationerna hävdar, varför går ni inte till de som forskat kring begreppet? Ex Tapio Salonen, Malmö Högskola

UG – Sara Johansson: Igen, vi har inte granskat Rädda barnens rapporter som görs av Tapio Salonen, vi har tittat på deras beskrivningar av barnfattigdomen. Vi har också pratat med forskare även om de inte medverkar i programmet. Om vi ringt just Tapio är jag dock osäker på.

Simon: Kanske vore en poäng att ha förtydligat att det inte är barnfattigdomen i sig som ifrågasätts – utan hur begreppet används?

UG – Sara Johansson: Jo, det verkar uppenbarligen så... Vi får bättra oss till nästa gång!

K: Jag har sett fattigdomen. Den finns. Den fanns bland mina klasskamrater, bland vänner. Det handlade om killen som saknade glasögon och där läraren tjatade i ett år på att han var tvungen att skaffa glasögon, men han hittade alltid på bortförklaringar. Det handlar om min kompis lillasyster som blev utan antideppressiva och adhd mediciner, eftersom båda föräldrarna var sjukskrivna och stod under vräkningshot. Det handlar om killen som aldrig följde med på skolutflykter, och tjejen som som hade 4 olika boenden på ett år! Killen som inte klarade av skolidrotten, eftersom han inte hade råd med gymnastikskor. Som inte kunde vara med och samla till klasskassan. Dessa är NÅGRA exempel på klasskamrater som jag har haft genom åren. Och då vill jag påpeka att jag lever i Uppsala, Sveriges studentrikaste stad. Har ni kollat där?

UG – Janne Josefsson: Nej, vi var aldrig i Uppsala. Men har du några konkreta exempel där dessa av ekonomiska skäl inte får några glasögon och du menar på allvar att en lärare under ett års tid såg ett barn som inte kunde se vad som stod på tavlan utan att ingripa? Jag vill verkligen ha kontakt och ta reda på hur det förhåller sig. Skriv till mig på jan.josefsson@svt.se

Magnus Johansson – moderator: En del frågar om när programmet kommer ut på SVTPlay. Det ska ni kunna se redan nu – ni kan ”spola tillbaka” i live-sändningen. Bara gå in där live-sändningen var och dra i mätaren under bilden.

neversay never: tror att ert syfte kommer att försvinna när politikerna hänvisar till er och konstaterar att ”barnfattigdomen i Sverige är överdriven” min son frågade mig härom dagen -mamma är vi fattiga? vad svarar man på det han är 7år, får det han behöver men inget mer ärvda kläder och alltid samma billiga mat. han skulle nog inte komma på tanken att fråga om en iphone även om jag vet att det är hans högst önskan. ni skapar stigma runt dessa barn som lever i relativ fattigdom.

UG – Janne Josefsson: På vad sätt skapar vi stigma?

Eva: Det bästa program som uppdrag granskning gjort. Tack alla inblandade!!!! Det ser ut som om hjälporganisationerna bara vill ha en massa pengar toll sina egna löner. För övrigt får jag ut efter skatt 11200:- Jag känner mig inte fattig. Kram på Dig Janne som vågade röra om i grytan

UG – Janne Josefsson: Tack för att du har tittat och att du gillade programmet.

Annelie: Hade ni granskat om man underskattat barnfattigdomen också? På vems uppdrag har ni gjort det här programmet? Inte på de barn som står i utanförskap iallafall! Hör man inte på ordet barnfattigdom att det är barnen och inte föräldrarna som är fattiga och är i utanförskap. Tror ni att föräldrar som har det svårt vill ställa upp i Tv och berätta sådant? Tror ni att lärare och socialtjänstemän kan säga hur det verkligen är? Vet ni inte att de har tystnadsplikt? Mycket lågt och ruttet av er att ge er på Rädda Barnen och Majblomman som står på barnens sida! Gå och titta i matvaruaffärerna i slutet av månaden och se hur många som inte handlar då, kolla vilka som inte har råd att köpa badbiljett för att träna att simma, titta på hur många som inte har råd att köpa läxhjälp trots att det skulle behövas! Trampa inte på dem som hjälper barn som har det svårt, hjälp dem istället!

UG – Sara Johansson: Det hoppas jag verkligen att vi hade gjort! Och jag vet att exempelvis Janne Josefsson gjort program om fattigdom i Sverige förut.

stig: Er granskning och konsekventa vinkling är som om den vore beställd av m . Ni gick. inte till Kronofogden och granskade alla de barn som vräkts!

UG – Sara Johansson: Nej, det gjorde vi inte eftersom programmet inte handlar om barn som vräks.

Björnen: Jag blir uppriktigt ledsen när jag hör hur du försöker övertyga Sveriges folk att Barnfattigdom inte finns. Du ville att hjälporganisationerna skulle stå till svars för sina siffror som väl kunde ifrågasättas. Men min syn på programmet blev att du försöker blunda för att det finns Barnfattigdom i Sverige istället. Bättre kan du Janne.

UG – Janne Josefsson: Nu tackar jag för att ni engagerat er i vårt program och ställt frågor. Jag har försökt så gott jag kan att svara på dom. Vi ses och hörs! /Janne Josefsson.

Lotta: Tack för ett bra program – igen ... Redan allra första gången när jag hörde ordet ”barnfattigdom” i Sverige – blev jag så konfunderad? Finns det, i Sverige? Jag är ganska gammal och har varit med ”ett tag” så det kändes väldigt konstigt att jag inte upptäckt det tidigare. Men visst – en viss ”fattigdom” finns det – det vet jag. Det är den som vi ska fokusera på – ”social- och ekonomisk utsatthet” – helt klart. Låt och jobba för det!

UG – Sara Johansson: Tack! Och självklart finns det stora klyftor och många som har det väldigt knapert, även i vårt rika land.

Magnus Johansson – moderator: Vi tackar alla som varit med och chattat. Snart kan ni läsa chatten på ug-sajten. Tack o gonatt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.