Vann miljardupphandling – hade tillgång till underlaget i förväg

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Dataprogrammet skulle spara vården miljoner och vann upphandlingen – men företaget bakom hade fått tillgång till upphandlingsmaterialet i förväg. Nu kan Uppdrag granskning och SVT Nyheter Skåne berätta hur det gick till när tjänstemän vid två regioner bestämde sig för att skriva ett miljardavtal med ett nystartat företag vars IT-verktyg uppges innehålla artificiell intelligens.

Det handlar om ett kontrakt med Region Skåne och Västra Götalandsregionen som omfattar en tredjedel av Sveriges offentliga vårdcentraler – och som maximalt är värt över en miljard kronor.

I slutet av maj 2018 annonseras upphandlingen ut offentligt, i slutskedet finns fyra företag med. Det är bara Vårdinnovation, företaget bakom AI-verktyget Vårdexpressen, som klarar regionens tester – och vinner upphandlingen.

Men det finns problem med affären.

Har fått kritik

Vårdexpressen marknadsförs som lösningen på vårdkrisens köer och ökande kostnader, genom att patienter själva skriver in sina symptom innan de får träffa sköterska eller läkare. 

Företrädare för företaget hävdar att det hjälper läkare att handlägga nästan 50 % fler patienter än i vanliga fall, utan att de upplever någon större arbetsbörda. 

– Det som gör mig lite stolt, som jag tycker är kul, är att vi har ett lite annorlunda upplägg. Vi gör inte det här för pengarna. Vi vill göra skillnad, säger företagets vd Damon Tojjar.

Men verktyget har fått kritik – både från anställda inom vården och av Läkemedelsverket

Bjuder in till internt dokument

I januari 2018, flera månader före upphandlingen, presenterar Jonas Gallon, den dåvarande chefen för digital förnyelse i Region Skåne, AI-verktyget för fler chefer i regionen.

Därefter får han i uppdrag att förbereda upphandlingen för Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Nu tas flera steg som knyter bolaget tätt till regionens tjänstemän.

Företagets vd Damon Tojjar bjuder in Jonas Gallon att redigera i ett viktigt dokument inför upphandlingen – ett dokument som internt kallas för företagets bibel, som bara den innersta kretsen på företaget har tillgång till. 

”Det ser inte bra ut”

Från en källa med nära insyn i företaget får SVT dessutom tillgång till ett USB-minne med ett dokument där Region Skånes egna riktlinjer för upphandlingen finns. 

Rubriken lyder “Radera efter användning”.

I dokumentet går det att följa ändringar och tidpunkter för när de gjorts. Versionen är nedladdad flera månader innan upphandlingen annonserades ut. Källan säger att Vårdinnovations vd Damon Tojjar hade USB-minnet redan då, något som Tojjar själv förnekar. 

– Om det är så att de haft tillgång till det väcker det så klart frågor. Det är absolut ingenting vi känt till, säger Ola Bergstrand, verksamhetsstrateg vid Region Skåne.

Hur tycker ni att det ser ut? 

– Så som ni framställer det ser det inte bra ut, säger primärvårdschef Sofia Ljung.

Oberoende granskning 

Dagen efter intervjun med SVT beslutar Region Skåne att avbryta samarbetet med Vårdinnovation. Några dagar senare tar Västra Götalandsregionen samma beslut. I Skåne ska det göras en oberoende granskning av misstänkta oegentligheter.

– Upphandlingar i Sverige ska följas av de lagar och regler som finns och de grundportaler som finns i LOU. Och de ska tåla att granskas, säger regiondirektör Alf Jönsson.

Men är det något som har gått snett?

– Där är något som eventuellt har gått snett och då ska vi utreda det.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet, tycker att upphandlingen borde göras om.

– Har man haft tillgång till anbudsunderlaget och allting är ju det ett tydligt brott mot likabehandlingsprincipen, som är en av de grundläggande principerna i lagen om offentlig upphandling.

Damon Tojjar förnekar att han haft några oegentliga kontakter med Region Skåne vare sig före eller efter upphandlingen. Jonas Gallon vill inte kommentera sin roll i upphandlingen och säger att han kommer att medverka i den utredning som görs.

Reportaget Vården och AI-verktyget sänds onsdag 4 mars. Du kan se det 14.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården och AI-verktyget

Mer i ämnet