Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela klippet för att höra två patienter som testat verktyget Vårdexpressen. Foto: SVT

”Man ska göra allt själv – sen ska man ändå betala”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Dataprogrammet Vårdexpressen skulle lösa vårdkrisens köer och ökande kostnader genom att patienter själva skriver in sina symptom innan de får träffa sköterska eller läkare. Vad tycker patienter om det nya verktyget?

I en läsplatta skriver patienter själva in sina symptom och svarar på frågor. Programmet Vårdexpressen sammanställer sedan en så kallad anamnes och ger förslag på diagnos, provtagning och behandling – innan patienten får träffa sköterska eller läkare.

Företagets vd Damon Tojjar säger att målet är att skapa en mer lättillgänglig vård och en bättre arbetsmiljö för de som arbetar. Men verktyget har samtidigt kritiserats av läkare och Läkemedelsverket, bland annat då det inte testats på en större patientgrupp.

I en utvärdering som Region Skåne gjort av sitt pilotförsök svarar dock många läkare som arbetat med primärvården online att de är nöjda.

På vårdcentralerna är omdömena mer negativa. Efter införandet i Skåne fick man anställa väntrumsvärdar som skulle hjälpa patienterna att hantera verktyget. På en vårdcentral i Ramlösa berättar Ladislav Ipsa och Inger Dahlström om sina erfarenheter – hör dem i klippet ovan.

Reportaget Vården och AI-verktyget sänds onsdag 4 mars. Du kan se det 14.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vården och AI-verktyget

Mer i ämnet