Varnar om stressen bland unga: ”Kommer att bli en stor samhällskostnad”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De har i flera år granskat stressen bland unga. Slutsatsen är tydlig – stressen ökar och främst bland unga tjejer. Nu varnar generaldirektören vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Lena Nyberg, för stora samhällskostnader om inte trenden bryts.

Uppdrag granskning har tidigare berättat om hur unga som sjukskrivs på grund av stress ökar. 

Bland kvinnor mellan 25 och 29 år har antalet sjukskrivna på grund av stressdiagnoser ökat med 370 procent sedan 2011. Den procentuella ökningen är som störst bland yngre, även om den största gruppen sjukskrivna är kvinnor mellan 45 och 49 år.

“Det kommer att bli en stor samhällskostnad”

Nyligen har en rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor lämnats över till regeringen. I den har unga fått frågor om sin egen stress.

– Hälften av alla tjejer upplever varannan dag eller flera gånger i veckan att de är stressade. Siffrorna ökar för både tjejer och killar, tjejerna ökar det ännu mer för. Det här är en väldigt oroande utveckling, säger generaldirektören Lena Nyberg.

Men vad beror det på?

– Det vet vi ju inte och det är det som är så intressant. Vi har sett den här utvecklingen länge och många har upplevt den. Det här är ett stort individuellt lidande och det kommer att bli en stor samhällskostnad för samhället om vi inte gör något. 

Flera olika orsaker

Lena Nyberg säger att myndigheten nu kommer att försöka ta reda på vilka orsaker som ligger bakom att allt fler unga känner sig stressade.

– Sannolikt är det väldigt många saker som påverkar. Skolan, skolans arbetsmiljö, betygsystem, väldigt mycket sociala medier, men det är också bilden av att unga tjejer ska vara lyckade, se bra ut, de ska leva i bra miljöer.

Lena Nyberg säger att deras studie visar på att personer med behovsanställningar är mer stressade än andra – och att vissa grupper, som HBTQ-ungdomar, drabbas mer av stress och psykisk ohälsa.

Samtidigt tror hon att den negativa trenden går att vända, med hjälp från flera håll.

– Jag tror att det är väldigt många aktörer som behöver vara med och motverka stress och psykisk ohälsa. Det är inte bara de officiella beslutande organen i kommun, region och nationellt, utan det är också föräldrar tror jag, som måste tänka på hur man stressar sina barn. Jag tror också att det handlar om att faktiskt ändra kulturen bland unga själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.