”Ellinor” vågade anmäla hoten från ”Jesper” först efter mer än två år. ”Jag har inte gjort något fel och det har inte någon av de andra tjejerna heller gjort. Det är hans fel. Skulden ska hamna på honom.” Foto: SVT

”Verkade vara den perfekta pojkvännen”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

”Ellinor” förälskade sig i ”Jesper”. Sedan kom hoten.
Till slut hade han tvingat till sig ett stort antal nakenbilder – och minst en film.

Du som vill diskutera ämnet i sociala medier eller berätta om egna erfarenheter får gärna använda dig av hashtagen #InteEnsam.

”Ellinor” var fortfarande en ung tonåring när hon först fick kontakt med ”Jesper”, den 23-åring som nyligen ställts inför rätta misstänkt för en lång rad av sexbrott mot unga flickor på nätet. Efter en tid förälskade sig ”Ellinor” i ”Jesper”, och hon beskriver honom som den perfekta pojkvännen under den första tiden av deras relation. Men hon hade ingen aning om att 23-årige ”Jesper” var en notorisk sexförbrytare, som lurade flicka efter flicka.

– Han verkade vara den perfekta pojkvännen utifrån vad man vill ha när man är 15 eller 16 år. Han var snäll, han var jättetrevlig, han visade upp en jättefin bild av sig själv, och han verkade inte vara någon som skulle vilja göra illa någon, berättar ”Ellinor” för Uppdrag granskning.

Men när ”Ellinor” pratat med ”Jesper” under en tid bad han henne att skicka en bikinibild. Därefter började han att förändras.

– Han frågade bara om jag kunde skicka en vanlig bikinibild, och så skickade jag ju en då. Sedan minns jag bara att hoten kom mer och mer, berättar ”Ellinor”.

”Ville bara fly”

”Jesper” ville nu ha bilder på ”Ellinor” naken, på hennes underliv, på hennes bröst, men övergreppen gick längre än så. Annars skulle han publicera bilderna på internet och skicka till människor som stod henne nära.

– Han ville att jag skulle filma när jag sa mitt namn och stoppade in en sak i mitt underliv. Han ville ha kontroll. Och det lyckades han med. Jag fick klumpar i magen så fort han skrev, så fort namnet kom upp på Facebook, på msn, på sms. Jag ville bara fly därifrån, att alla hoten skulle försvinna.

Vid flera tillfällen försökte ”Ellinor” bli av med ”Jesper” genom att säga upp kontakten. Men gång på gång återkom 23-åringen med nya krav. Kontakterna mellan de båda pågick i över två år, innan ”Ellinor” slutligen vågade anmäla vad hon varit med om.

– Jag skambelagde mig själv, och kände att det var jag själv som hade varit dum nog att göra såhär. Jag tyckte att det var det mest korkade jag någonsin gjort att lita på den här människan. Jag mådde så dåligt under den här tiden att jag hade självmordstankar och skar mig själv.

”Ellinor”: Ni förstör oss

I februari 2014 anmälde ”Ellinor” till sist ”Jesper”. Hon hade tur. Precis samtidigt hade polisen i Stockholm tagit över en förundersökning om en 14-årig flicka i Göteborgstrakten som också hade drabbats av ”Jesper”. Nu är ”Ellinor” en av 57 unga flickor som står som målsägare i rättegången som precis avslutats mot ”Jesper”.

– Det var bland det hemskaste jag varit med om. Speciellt när de visade upp alla bilder, det var då all skam kom.

Reporter: Vad tänker du om det nu då?

– Att det inte var mitt fel. Jag har inte gjort något fel och det har inte någon av de andra tjejerna heller gjort. Det är hans fel. Skulden ska hamna på honom.

Reporter: Unga killar som ser det här, har du något att säga till dem?

– Gör det inte, ni förstör oss sjukt mycket om ni börjar med det här. Det är så äckligt om ni håller på med det här, att ni kan förstöra tjejer i ung ålder, det är så hemskt. Ni saknar helt empati, och har ingen rätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Våldtagen på nätet

Mer i ämnet