Foto: SVT

”Vi fick sms om att vi skulle komma och kasta ägg”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De absolut flesta bryr sig inte, eller tittar lite nyfiket på kippan på huvudet. Men hos andra så finns hatet där. När SVT:s reportrar gav sig ut i Malmö med kippa och davidsstjärna, så fick de utstå glåpord och äggkastning.

Uppdrag granskning tillbringar en vecka i Sveriges tredje största stad, klädda i judiska attribut. På huvudet har reporter Petter Ljunggren en kippa. Runt hans och kollegan Sanna Klinghoffers halsar hänger davidsstjärnor.

Reportrarna blir oftast vänligt bemötta, men då och då kommer en blick, en kommentar eller till och med en uppmaning om att lämna området. Värst blir det i utkanten av staden, och på några platser har reportrarna varnats från att vistas. I Lindängen centrum får de höra ”jävla judesvin” från en person. En annan man stannar upp – närmast chockad – när han ser reportrarna med kippa och davidsstjärna.

UG – Judehatet i Malmö

Den såg roligt ut. Den där lilla hatten, säger han

Reporter: Den blåser av.

– Ja, jag hoppas det.

Samme man dyker upp en stund senare på moped. Då ber han reportrarna att lämna området.

Ägg kastas från fönster

Rosengård centrum är en annan plats som reportrarna varnats från att åka till. Men under dagen blir de tvärt om vänligt bemötta i centrumet. På kvällen, när fler ungdomar rör sig ute i bostadsområdet kommer reaktionerna. Ungdomarna gör klart att de tycker att de förklädda reportrarna beter sig konstigt och provocerar dem. Men reportrarna får också stå till svars för Israels krigföring, och när de bestämt sig för att lämna platsen så fortsätter trakasserierna. Det kastas ägg från fönstren.

En tid senare återvänder journalisterna till Rosengård, då med öppen kamera. Flera ungdomar minns det ”judiska paret” som var i området.

– Ja, jag fick samtal direkt att det var judar här, att vi skulle komma och kasta ägg och sådant, säger en kille på platsen.

Reporter: Varför skulle du göra det då?

– För Palestina och alla mord som sker där. Vi vill ge tillbaka, men vi kan ju inte det eftersom vi är i Sverige.

Det är till slut två av killarna som reportrarna träffade när de gick i Rosengård centrum med kippa och davidsstjärna som ställer upp på att prata med Uppdrag granskning, men de vill vara anonyma.

Reporter: Men vi kom som judar. Vi hade inget med Israel att göra.

– Men hur ska vi veta det? När vi tänker på judar så tänker vi direkt på Israel, och allt som sker där. All tortyr och sådant där, säger den ene killen.

Reporter: Det är Israel-Palestinakonflikten som är grunden till att man reagerar på judar?

Det är den enda grunden som finns. Det finns inget annat skäl till att man hatar judar, det är bara det man tänker på direkt man hör en jude.

Var glada att ni kom undan levande

Den andra killen säger att reportrarna kunde vara glada att de kom undan levande.

– Ja, jag var en av dom som sa så. Hade jag varit lite yngre hade jag varit en av de som flaskat er. Förlåt, men det är sanningen. För jag hade inte tänkt klart, utan jag ville också göra något för Palestina. Men jag har ingen möjlighet att göra något eller hjälpa någon där, förstår du?

Reporter: Och hur tänker du idag då?

– Idag är jag lite mer rädd när det gäller min religion och så. Och jag vet om att jag syndar. Men när jag väl gör någon illa – kristen, jude eller vem det än är – så är det fel.

Han tror inte att man kunnat leva öppet som jude, med judiska symboler i området. Han säger också att muslimer inte kan röra sig fritt i Israel, och att det är samma sak för judar här.

Reporter: Men det här är ändå Sverige?

– Sverige och Sverige, men vi har ändå vår bakgrund. Och de har också sin bakgrund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Judehatet i Malmö

Mer i ämnet