Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Richard Aschberg , reporter på Uppdrag granskning, om varför det är problematiskt att ministrar kryddat sina CV:n Foto: SVT

UG:s reporter om felaktigheterna i minstrarnas cv:n: ”Klart det har betydelse”

Publicerad

Uppdrag Granskning kan avslöja att flera ministrars cv:n kryddats så att det framstår som att de har en mer gedigen utbildning än de i själva verket har.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) har uppgett att han studerat fristående kurser i juridik och kommunikation vid Lunds universitet i tre år. Men enligt resultatintyget är de fristående kurserna i själva verket en distanskurs som motsvarar tio veckors distansstudier.

Andreas Carlson var innan han blev minister KD:s rättspolitiske talesman och har även varit vice ordförande i justitieutskottet.

– Det är klart det har betydelse om han ger sken av att ha mer juridisk kompetens än han har. Det är ju inom det området han har gjort karriär, säger UG:s reporter Richard Aschberg i SVT:s Morgonstudion.

Oavslutade utbildningar

Civilminister Erik Slottner är i media omskriven som pol mag och på hans cv på regeringens hemsida har det politiska magisterprogrammet 2001 – 2003 vid Linköpings universitet angetts. Men han har inte genomfört utbildningen utan bara läst 90 av 240 poäng.

Äldre– och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) har under utbildning i sitt cv angett programmet för europeisk administration vid Linnéuniversitetet och Edinburgh University.  Men granskningen visar att hon inte slutfört programmet och saknar poäng. Och studierna i Skottland går inte att koppla till programmet.

– Jag skulle nog inte kalla det bara för slarv för de har ju varit delaktiga i när de här cv:na kommit till, säger Richard Aschberg.

Tror du det är en stor sak för väljarna vad statsråden har för utbildning?

– Väljarna måste ju ha förtroende för de här personerna och om man då vet att uppgifterna de lämnat inte stämmer så kanske det är allvarligare än att de saknar någon enstaka kurs här och där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.