Den hemliga läckan med banktransaktioner blev starten på granskningen av Swedbank. I Uppdrag granskning-podden berättar reportrarna om vägen fram till avslöjandet. Foto: SVT

Uppdrag granskning startar podcast – premiäravsnitt om Swedbankrättegången

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag granskning lanserar en ny podcast – Uppdrag gransknings-podden. I premiäravsnittet tas lyssnaren med bakom kulisserna av granskningen av Swedbank – som ledde fram till den pågående rättegången mot bankens tidigare vd.

I februari 2019 slog avslöjandet ned som en bomb – att Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt. I premiäravsnittet berättar två av reportrarna bakom granskningen, Linda Larsson Kakuli och Joachim Dyfvermark, hur en hemlig läcka med suspekta banktransaktioner fick dem att börja granska Swedbank.  

– Det går inte att låta bli. Får man ett sådant här material så måste man fortsätta att titta även om det känns svårt, säger reportern Linda Larsson Kakuli i Uppdrag granskning-podden.

Varför satsar Uppdrag granskning en podcast?

– Vi har sett ett ökande intresse för uppföljningar av granskningar och hoppas på detta sätt nå ut till en bredare publik. Poddframväxten har tydliggjort att just granskande journalistik fungerar särskilt bra i ljudformat, säger Axel Björklund ansvarig utgivare för Uppdrag granskning.  

Missa inte “Uppdrag granskning-podden” om skandalen som skakat Swedbank. Du hittar även granskningen av Swedbank på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.