Guldhandeln gynnas av den globala oron

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler lockas till att investera i guld eftersom coronapandemin har orsakat stora osäkerheter i världsekonomin. Det har i sin tur drivit upp guldpriset till nya höjder.

– Det är utbudet och efterfrågan som sätter prisnivån, säger Christoffer Ahnemark.

En del anser att guldhandeln är en tryggare och mer stabil investering än exempelvis aktier och fondsparande. Särskilt när världen slås av stora oroligheter som bland annat coronapandemin. 

– Historiskt sett har guld använts som pengar i tusentals år. Det har visat sig vara en bra värdebevarare och ett skydd mot inflation om något skulle hända den lokala valutan, säger Juha Miettien, försäljningschef på guldhandlaren Tavex.

En konsekvens av coronapandemin

Coronapandemins effekter på världsekonomin har tvingat länder att införa olika stimulanspaket. Det ökar mängden pengar i ekonomin, vilket riskerar att sänka värdet på människors tillgångar. Därför är det många som väljer att ”konvertera” sina pengar till guld för att på så sätt minska risken att förlora pengarna.

– Nu när osäkerheten är så stor kring vad som kommer att hända i höst – om det kommer en andra virusvåg – då är man väldigt villig att äga en tillgång som inte är beroende av en motpart, säger Christoffer Ahnemark, analytiker på Aktiespararna. 

Men till skillnad från andra tillgångar, får man ingen ränta på guld, något som ses som en negativ aspekt av att köpa ädelmetallen. Men däremot får man inte heller en negativ ränta, vilket kan löna sig i längden, enligt Ahnemark. 

Rekordpriser

Det växande intresset för guldhandeln har därför lett till nya rekordpriser. I dag är ett uns, omkring 31 gram, värt ungefär 17 000 kronor. Ett kilo är värt drygt 540 000 kronor.

Guldhandlaren Tavex har därför fått se en rekordförsäljning av guld i form av investeringsobjekt som mynt och tackor.

– Vi har sett en mängd nya kunder under corona, i och med att många fått upp ögonen för guld som en säker tillgång, säger försäljningschefen Juha Miettinen. 

Fortsättningsvis förväntas trenden hålla i sig. 

– Det är ingenting som tyder på att den globala osäkerheten kommer bli lägre i närtid, utan tvärtom. Det är stökigt i USA, presidentval i höst, och jag tror att fler kommer att intressera sig för ädelmetallssektorn, säger Christoffer Ahnemark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.