Guldschakalen är ett rovdjur i hundfamiljen Foto: Wikemedia commons, Sharp photography

Guldschakalen sprider sig över Europa – snart i Sverige

Publicerad

Inom några decennier kommer ett nytt rovdjur finnas i Sverige, tror forskarna. Det handlar om guldschakalen, som redan spridit sig till Danmark.

Ett rovdjur i hundfamiljen, större än en räv men betydligt mindre än en varg. Guldschakalen är naturligt förekommande ända från Sydostasien till östra Medelhavsområdet.

Snabb spridning

Nu sprider sig arten snabbt över Europa. Enligt Jens Frank, rovdjursexpert på Grimsö Viltskadecenter, kommer den finnas i Sverige inom högst några decennier.

– Det vore nästan konstigt om den inte gjorde det när man ser hur snabbt den sprider sig både väster- och norrut, säger han till Vetenskapsradion.

Så sent som vid mitten av 1900-talet var europeiska schakaler ovanliga och fanns enbart i länderna på Balkan. Sextio år senare finns arten över större delen av Europa. Den är redan etablerad så långt norrut som i Baltstaterna. I Polen, Nordtyskland och Nederländerna sker regelbundna observationer.

Över Öresund?

I dag finns det guldschakaler som hävdar revir så nära inpå som i Danmark. Det är också från danskt håll som Jens Frank tror att arten kommer ta sig till Sverige. Detta eftersom guldschakalen är en skicklig simmare som enkelt skulle kunna ta sig över Bälten och Öresunds vatten.

– Den simmar minst lika gärna som vargen, som man vet kan simma minst 12 kilometer i sträck.

Naturlig spridning

Forskarna har konstaterat att de nordeuropeiska schakalerna är vilda djur som spridit sig naturligt. Det handlar alltså inte om en främmande art som rymt ur fångenskap och sedan lyckats föröka sig, som exempelvis den nordamerikanska tvättbjörnen gjort på vissa håll i Europa.

Guldschakaler lever i grupper och bildar revir. Den är en allätare som gärna livnär sig på bär och as. Jämfört med räven är den inte en särskilt särskilt aktiv jägare, men i kraft av sin storlek kan den ändå tränga undan sin mindre släkting och ta över dennes revir.

Lamm lever farligt

Arten är helt ofarlig för människan och utgör inte heller någon risk för de flesta större tamdjur. Det händer dock att guldschakaler river lamm, något som bland annat skett i Danmark.

– I områden där det finns schakaler lägger man ner stora resurser på att stängsla ut och skrämma bort dem. Det förekommer också jakt, säger rovdjursexperten Jens Frank.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play

  • Senaste sändningen

    Rapport · 25 mars 09.00