– Nu är mårdhundarna utsvultna och gör allt för att hitta föda, säger PA Åhlen på Jägareförbundet.

Jägarna kämpar mot mårdhundarna – ber allmänheten om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

I år har vi den senaste våren på hundra år i Sverige. Det ser Jägareförbundet som en chans att ytterligare trycka tillbaka stammen av mårdhundar i Norrbotten och Västerbotten. Nu ber jägarna allmänheten om hjälp – att hålla ögonen öppna efter spår av djuret.

Efter en ovanligt lång vinter är mårdhundarna, som egentligen hör hemma i Sydostasien, helt utsvultna. När skaren nu kommer, och de kan lämna sina gryt, börjar de leta föda.

– Nu är mårdhundarna utsvultna och gör allt för att hitta föda. De kommer att dras till åtlar och viltdödade djur och de går långa sträckor för att hitta föda, säger PA Åhlen på Jägareförbundet.

Vill utrota mårdhunden

Det här gör att Jägareförbundet nu vill uppmuntra allmänheten att hålla ögonen öppna.

– Vi vill att allmänheten och framför allt jägare är uppmärksamma på små runda spår kring åtlar och trafikdödat vilt, säger PA Åhlén.

Mårdhunden är främmande i den svenska naturen. Den utgör ett allvarligt hot mot en del inhemska djurarter, bland annat mot olika fågelarter och amfibier. Sedan tio år tillbaka bedriver Jägareförbundet ett projekt som syftar till att utrota mårdhunden i Sverige.

Tar emot tips

På Jägareförbundet i Norrbotten tar Ulrika Jakobsson emot tips från folk som sett mårdhundar ute i naturen. På sin datorskärm kan hon följa hur de sändarmärkta mårdhundar har rört sig i terrängen de senaste dagarna:

– Här ser vi en mårdhund som har legat i gryt hela vintern, sen när skaren frös på gick den två mil, berättar hon och pekar på skärmen.

– Rävjakten slutar den 15 april men de som håller på med åtlar nu får ju gärna fortsätta och ha mårdhund i åtanke för nu i år kommer de att vara lättast någonsin på åtel, säger PA Åhlen.

Under de tio år mårdhundsprojektet pågått har populationen minskat kraftigt.

Sändardjur

– Det är få mårdhundar kvar. Den här långa vintern gör att vi har ett ypperligt tillfälle att göra så att de blir ännu färre. Det allra effektivaste är om vi får in tips på var de finns så att vi kan fånga, sterilisera och sändarmärka dem. Våra mest värdefulla medarbetare är de här sändardjuren. Det finns ingen som är så bra på att hitta mårdhundar som en annan mårdhund, säger PA Åhlen.

När tror ni mårdhundarna kommer att vara utrotade i Sverige?

– Det föds en miljon mårdhundsvalpar varje år i Finland så det är nog omöjligt. Men målet är vi ska nå dit att den svenska populationen ska bestå av steriliserade sändardjur, säger han.

Fakta mårdhunden:

Mårdhunden är en så kallad invasiv art, en art som sprider sig från sitt ursprungliga område till nya områden där den inte har några naturliga fiender.

I den nya livsmiljön kan de snabbt etablera sig och bilda stora populationer.

Mårdhunden äter stora mängder bytesdjur som fåglar och groddjur. I områden med många mårdhundar kan därför fågellivet och groddjuren bli hotade.

Fakta: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.