Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Foto: Christine Olsson/TT

Strömmer (M) om danska förslaget: Viktigt besked

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) håller pressbriefing med anledning av Danmarks beslut att förestlå ett förbud av koranbränningar på offentliga platser.

– Även om det här inte är ett överraskande besked är det ett viktigt besked. Och det bekräftar att svenska regeringen fattade rätt beslut, säger han.

Danmarks regering har lagt fram ett förslag om att förbjuda koranbränningar på offentlig plats. Från Sverige har reaktionerna sett olika ut.

– Under sommaren har vi stått nära den danska regeringen vad gäller de här frågorna. Det har funnits en samsyn av att det här hotet är ett gemensamt problem för våra respektive länder, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) under sin pressbriefing.

– För vår del är det ett väntat besked som ligger i linje med det Danmark har sagt under sommaren, och även vad danskarna har sagt publikt, säger han.

Danska beslutet väntat men viktigt

Gunnar Strömmer (M) säger att han inte är förvånad över vad som hänt i Danmark i dag.

– Även om det inte är ett överraskande besked är det ett viktigt besked. Och det bekräftar att Svenska regeringen fattade rätt beslut när vi initierade en översikt av vår lagstiftning.

Men han betonar också att regeringen inte är redo att fatta några beslut om svensk lagstiftning förrän det finns ett ordentligt underlag.

– Om vi skulle göra motsvarande operation här, skulle det vara ett långtgående intrång i yttrandefriheten. Det är en balansgång mellan säkerhet och yttrandefrihet som vi överväger.

Kritik från oppositionen

Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) säger i en intervju med SVT att det danska beslutet ytterligare försämrar Sveriges läge.

– Jag tror att man ska vara försiktig med att dra allt för långtgående slutsatser om vad det här kan få för konsekvenser för svensk säkerhet, säger Gunnar Strömmer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.