Gymnasielärarnas oro inför terminstart: ”Jag är rädd” Foto: Shamiram Demir, SVT

Gymnasielärarnas oro inför terminsstarten: ”Jag är rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Många gymnasielärare har larmat facket och är oroliga inför terminstarten nästa vecka. Elever ska återigen fylla korridorer och klassrum och rädslan finns för ökad risk att bli smittad av corona.

– Jag är rädd, jag är i riskgrupp själv och vet inte om jag överlever en allvarlig covid-19, säger Eva Dahlberg, lärare på Schillerska gymnasiet i Göteborg.

Enligt Lärarnas Riksförbund (LR) är det främst lärare som själva befinner sig i riskzonen för att smittas som har uttryckt sin oro inför terminsstarten. Nu när eleverna ska tillbaka och undervisas på plats i skolans lokaler kan det bli svårt att hålla distansen.

– Som lärare är man väldigt styrd av var man ska vara med vilka. Det krävs en bra planering på skolan för hur man löser det. Lärarna vill i regel tillbaka, för de saknar eleverna. Men samtidigt finns en rädsla, speciellt bland personer i riskgrupp, säger Åsa Fahlén, ordförande LR.

Hur varje gymnasium ska göra för att undvika att lärare och elever utsätts för smitta är upp till varje enskild huvudman. På flera håll i landet har man redan ändrat i schemat så att det inte vistas för många elever på skolan samtidigt och för att undvika trängsel i kollektivtrafiken.

I klippet ovan hör du lärare på Schillerska gymnasiet i Göteborg om deras oro inför terminstarten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.