H&M redovisar en vinst före skatt på närmare 2,4 miljarder kronor. Foto: TT

H&M stänger 250 butiker världen över

Uppdaterad
Publicerad

Klädjätten H&M planerar att stänga 250 butiker världen över nästa år. Detta trots att bolagets delårsrapport visar på ett oväntat starkt resultat.

H&M presenterade under torsdagsmorgonen sin delårsrapport för för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal. Vinsten före skatt landade på närmare 2,4 miljarder kronor, vilket var mer än hälften så stor vinst som samma period i fjol, men större än den vinst på runt 2 miljarder som marknaden hade räknat med, rapporterar Reuters.

Enligt H&M har man återhämtat sig snabbt efter coronapandemin, men covid-19 har fortfarande stor inverkan på verksamheten och 166 butiker, vilket motsvarar 3 procent av det totala antalet butiker, är i dagsläget stängda.

”Ett stort antal av koncernens butiker påverkas fortfarande av lokala restriktioner och begränsade öppettider”, skriver H&M.

Stänger 350 butiker, men öppnar 100 nya

Bolaget meddelar samtidigt att 350 butiker ska stängas nästa år. Samtidigt ska cirka 100 butiker öppnas – så nettoeffekten blir 250 butiker färre. Butikerna väntas nu stängas i en högre takt än bolaget tidigare uppgivit, skriver Svenska Dagbladet.

H&M har tidigare sagt att e-handeln blir allt viktigare för bolaget.

– Krisen har skyndat på förändringen av köpbeteendet. Vi tror inte att kunderna kommer återgå till att shoppa exakt som de gjorde tidigare. Vi måste utöka tjänster som att shoppa online, men hämta ut i butik, ­eller att scanna produkter i butik och sedan köpa online – helt enkelt integrera processen.” sade VD Helena Helmersson till Dagens Industri för ett tag sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.