Foto: Scanpix

Uruguay legaliserar cannabis

Uppdaterad
Publicerad

Uruguay blir det första landet i världen att legalisera odling, försäljning och rökning av marijuana. Experimentet kommer att följas noga av länder som diskuterar narkotikaliberalisering.

Förslaget antogs i senaten med röstsiffrorna 16-13.

President José Mujica har sett legaliseringen som ett sätt att bekämpa kriminalitet, att stoppa pengaflödet som göder en allt starkare organiserad brottslighet som hotar stabiliteten och säkerheten i landet.

– Den här marknaden har varit en gåva till drogskartellerna, vilket varit mer socialt förödande än drogerna i sig, eftersom de kriminella kunnat nästla sig in i hela samhället, säger José Mujica

Redan i dag är bruket av cannabis lagligt i landet, men odling och försäljning har hittills varit straffbart.

Får odla sex plantor hemma

Cannabiskonsumenterna kommer nu att få köpa högst 40 gram i månaden från licensierade apotek så länge de är uruguayanska medborgare och över 18 år.

De kommer också att registreras och deras månatliga inköp registreras i regeringens databas.

Lagen träder i kraft om fyra månader. Då får medborgarna odla sex marijuanaplantor motsvarande 480 gram. Samtidigt tillåts rökklubbar, för 15 till 45 personer, att odla upp till 99 plantor om året.

Registrerade användare kan börja köpa drogen över disk i april. Turister kommer dock inte att få ta del av den legala marijuanan.

– Vi inleder ett nytt experiment i april. Det handlar om en stor kulturell förändring som fokuserar på folkhälsan och kampen mot handeln med narkotika, sade senatorn Lucia Topolansky, till Reuters.

Många fortfarande emot

Även om lagförslaget i natt passerade senaten och kommer att bli verklighet, är inte alla Uruguays medborgare säkra på att en legalisering är rätt väg att gå.

Enligt en färsk opinionsundersökning är fortfarande 58 procent av medborgarna emot förslaget, och även om motståndet minskat från tidigare 68 procent har Mujica en rad människor, inklusive den konservativa oppositionen, att övertyga.

Under vänsterpresidenten Mujica har Uruguay framstått som ett av Latinamerikas mest progressiva länder och legaliserat både enkönade äktenskap och aborter.

Andra kan följa efter

Uruguays legalisering kommer nu att följas noga av andra länder i Latinamerika och runtom i världen.

Politiker i flera andra länder i regionen, till exempel i Colombia och Mexiko, jobbar för att föra fram legaliseringsalternativet, för att få bukt med det eskalerade våldet i spåren av de mäktiga narkotikakartellernas krig om kokain- och cannabismarknaden.

Också i USA kommer man att följa vad som nu händer i Uruguay noga.

2012 röstade medborgarna i de amerikanska delstaterna Washington och Colorado för att legalisera och reglera cannabisförsäljningen, lagar som nu kommer att träda i kraft vid årsskiftet.

Också där har argumentet att ”kriget mot drogerna” misslyckats varit ett av de bärande för ja-sidan.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.