Handikappförbundens (HSO) ordförande, Stig Nyman. Foto: HSO / TT

Handikappordförande vill ha register för p-tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Handikappförbunden svänger nu i frågan om nationella register för parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Tidigare har man uttryckt ett motstånd mot den typen av registrering, men efter SVT:s granskning menar nu organisationens orförande att man måste hitta en väg ut ur situationen.

På grund av integritetsskäl har de olika handikapporganisationerna länge varit motståndare till olika former av registrering av funktionshindrade. Det har bidragit till att det i dag inte finns något fungerande nationell register för parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Detta har i sin tur bidragit till ett omfattande fusk med falska, köpta och lånade tillstånd. Ett fusk som är svårt att kontrollera och som hittills varit nästan riskfritt att ägna sig åt.

Fusket med handikapptillstånd

Har svängt

Handikappförbunden, som är en intresseorganisation för alla 39 olika handikapporganisationer, vill nu se ett register för att stoppa fusket.

– Vi har svängt i frågan. Vi måste hitta en väg ur detta. Då får man ge avkall på eventuella bekymmer med registreringen. Det är ingen tvekan om att det förefaller vara enda vägen för att få koll på hur systemet utnyttjas, säger Stig Nyman, ordf;rande för handikappförbunden.

Vill se EU-register

Stig Nyman kan också tänka sig ett EU-register för att komma åt fusket med förfalskade tillstånd.

– Det kan behövas, säger han. Dessutom föreslår han någon form av löpande gränskontroller för att identifiera falska EU-tillstånd.

– En variant på gränskontroll skulle behövas för de utländska tillstånden när man passerar mellan länder där man kollar upp om det är äkta tillstånd. Det borde inte vara svårt. Det kan ju inte vara särskilt många bilar som passerar Sveriges gränser varje dag, säger Stig Nyman.

Dyraste bilarna

Stig Nyman är ny ordförande för handikappförbunden sedan i våras. Han har tidigare bland annat varit landstingsråd för kristdemokraterna i Stockholm.

Han anser att det behövs flera åtgärder för att stoppa missbruket av parkeringstillstånden. Till exempel bör kommunerna få mer resurser för parkeringsvakter och polisen bör se till att inte nedprioritera brott i samband med fusket.

Stig Nyman berättar att han hört talas om fusket med parkeringstillstånden tidigare men att han blev väldigt överraskad över omfattningen när han såg SVT:s inslag.

– Väldigt ofta är det de allra dyraste bilarna som har de här tillstånden. De borde har råd att betala en traditionell parkeringsavgift. Det kan bli lite längre att gå men för de som har friska ben är det bara hälsosamt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fusket med handikapptillstånd

Mer i ämnet