Foto: TT/SVT

Nya regler mot p-fusk att vänta i höst

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår nu en rad åtgärder för att stoppa fusket med parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Böterna för felparkering höjs med 30 procent, kommunerna ska få lättare att forsla bort bilar och regeringen vill införa ett nationellt register för tillstånden.

–Vi hoppas de här åtgärderna sammantaget kommer ha effekt, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Det var i fjol som SVT kunde avslöja omfattande fusk och missbruk med parkeringstillstånd för rörelsehindrade i bland annat Malmö, Göteborg och Stockholm. Lånade tillstånd, stulna tillstånd, förfalskade tillstånd. Och enligt en undersökning som Stockholm stad gjorde var nästan alla kontrollerade utländska tillstånd förfalskningar.

Fusket med handikapptillstånd

Exklusiva bilar

SVT:s granskning visade på fondmäklare, vd:ar och läkare som missbrukade handikapp-parkering, ofta med exklusiva bilar.

Flera kommuner har sedan dess infört tuffare regler. I veckan väntas till exempel Stockholm stad införa en lägre avgift på 500 kronor per år även för rörelsehindrade, som hittills parkerat gratis med mycket generösa regler och i hösthöst kommer regeringen med ytterligare skärpningar.

Kommer inte åt falska EU-tillstånd

Det nationella registret omfattar dock inte EU-tillstånden.

– Den problematiken kommer man inte åt. Däremot är en del av de utländska tillstånden ganska dåligt gjorda förfalskningar. Vi hoppas att den utökade möjligheten att forsla bort fordonen på ägaren bekostnad ska vara avskräckande, säger Anna Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fusket med handikapptillstånd

Mer i ämnet