Hjärt- och kärlsjukdomar är fortsatt den vanligaste dödsorsaken. Foto: MAJA SUSLIN/ TT

Här är dödsorsakerna i Sverige

Publicerad

Hjärt- och kärlsjukdomar stod tillsammans med tumörer för nästan 60 procent av alla dödsfall i Sverige i fjol. Antalet dödsfall på grund av hjärt- och kärlsjukdomar har däremot minskat kraftigt de senaste 30 åren.

I fjol dog drygt 92 000 personer folkbokförda i Sverige, enligt ny statistik från Socialstyrelsen. Hjärt- och kärlsjukdomar orsakade tillsammans med tumörer en klar majoritet av alla dödsfall. Hjärt- och kärlsjukdomar stod för närmare 34 procent av dödsfallen medan tumörer stod för närmare 26 procent.

Har minskat kraftigt

Dödsfallen på grund av hjärt- och kärlsjukdomar har dock minskat kraftigt sedan i slutet av 80-talet. Sett till antalet döda per 100 000 invånare har dödsfallen minskat med nästan 60 procent de senaste 30 åren.

– Över tid har det minskat väldigt mycket i den gruppen, säger Socialstyrelsens utredare Jesper Hörnblad.

Enligt Socialstyrelsen står ischemiska hjärtsjukdomar – den allra vanligaste dödsorsaken bland hjärt- och kärlsjukdomar – för en stor del av minskningen.

Även dödsfall orsakade av tumörer har minskat, dock inte lika kraftigt som när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar.

Dödligt våld ökar

Antalet dödsfall på grund av våld har ökat sedan 2012, från att tidigare ha minskat under många år. Ökningen gäller främst dödsskjutningar bland unga män, där 26 män i åldersgruppen 15-29 i fjol dog av skottskador. Det är den högst siffran sedan 1987.

– De senaste tre åren har antalet dödsskjutningar bland unga män 15-29 år legat betydligt högre än tidigare år. Under perioden 2000 till 2014 orsakade skottskador i snitt knappt sex dödsfall om året i den här gruppen, säger Jesper Hörnblad.

Självmord vanligast bland äldre män

1 189 av dödsfallen från i fjol klassifieras som ”avsiktligt självdestruktiv handling”. Av dessa stod män för drygt 840 av dödsfallen.

– Vanligast är suicid bland män, särskilt bland män över 80 år, säger Jesper Hörnblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.