Tony Gustavsson skriver SD:s vitbok, en genomgång av partiets historia. Foto: Pontus Stark/SVT

Han skriver SD:s vitbok: ”En fantastisk möjlighet”

Uppdaterad
Publicerad

Idéhistorikern Tony Gustafsson skriver Sverigedemokraternas vitbok, det rapporterar Kvartal.  

Artikeln är från januari 2021, då det blev känt att Gustafsson ska skriva vitboken.

Under ett år, med start i februari ska Sverigedemokraternas historia mellan åren 1988 och 2010 sättas under lupp. 

– Det är en fantastisk möjlighet att få ägna sig åt att bedriva heltidsforskning på ett stycke politisk samtidshistoria som har intresserat mig länge. Samtidigt hade jag de senaste åren blivit aningen irriterad på att ingen forskare verkade vilja medverka till realiserandet av vitboksprojektet, så när tillfälle gavs att göra det själv så tackade jag ja, säger Tony Gustafsson i en intervju med Kvartal.

Tony Gustafsson kom i kontakt med Mattias Karlsson, SD, då han författade en rapport om konservativ kriminalpolitik åt tankesmedjan Oikos 2020.

Påverkad karriär

Men det finns en oro att hans akademiska karriär skulle kunna påverkas av projektet.

– I mörka stunder tänker jag naturligtvis: ”Det här är väl det dummaste man kan göra karriärmässigt?” Vid andra tillfällen tänker jag i stället att akademin ändå representerar en uppsättning ideal som gör att den faktiskt kan rymma projekt som upplevs som politiskt kontroversiella. Vad som sker får tiden utvisa, säger Tony Gustafsson till tidningen.

Vitboken ska vara färdig 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.