Här finns de kriminella mc-gängen

Uppdaterad
Publicerad

På bara fyra år har antalet aktiva inom kriminella mc-gäng tredubblats. Från att i huvudsak ha varit en storstadsföreteelse etablerar gängen nu stödklubbar ute på landsbygden där de är svårare att komma åt.

-Det här är väldigt oroande, ute på landsbygden kan de lättare gömma vapen och narkotika, säger Peter Tjäder på Rikskriminalpolisen.

I Sverige finns tre kriminella mc-gäng, med internationella förgreningar, som uttalat säger sig stå utanför samhället och lagen. Internationellt kallar sig mc-gängen för 1-procentklubbar, alltså den procent av alla mc-klubbar som ställt sig utanför lagen.

De tre kriminella mc-gängen i Sverige är:

Hells Angels

Internationellt mc-gäng som finns i ett 20-tal länder. Etablerades i Sverige 1993-94 då Dirty Dräggels blev den första fullvärdiga HA-klubben i Sverige.

Har sex fullvärdiga klubbar i Sverige: Helsingborg, Malmö, Göteborg, Karlstad och två klubbar i Stockholm. Karlstad är det senaste tillskottet.

Har två stödklubbar – Red Devils och Red & White Crew

Red Devils finns i Göteborg, Svenljunga, Trelleborg, Torsby, Falun och Luleå.

Red & White Crew finns i Helsingborg, Göteborg, Malmö och på två ställen i Stockholm.

Medlemmar i Hells Angels har traditionellt haft ett större intresse för motorcyklar än Bandidos. Förenklat brukar polisen säga att Bandidos försöker göra bikers av kriminella medan det är tvärtom inom Hells Angels.

Bandidos

Internationellt gäng med hierarkisk uppbyggnad. Klubbarna kallas chapters. Den klubb som startades först finns i Texas och benämns motherchapter. I Europa leds verksamheten av Bandidos i Danmark. Alla chapters, aspirantklubbar och stödklubbar betalar avgifter till landets huvudchapter.

I Sverige finns sex fullvärdiga Bandidosklubbar: Helsingborg, Halmstad, Göteborg, Säffle, Ludvika och Stockholm.

Dessutom har Bandidos två stödklubbar – Diablos och X-team.

Diablos finns i Malmö, Ängelholm och Oskarshamn

X-team finns i Helsingborg, Kristianstad, Örebro, Göteborg, Halmstad, Säffle och Stockholm. Medlemmarna i X-team är unga och kör oftast inte mc.

Outlaws

Relativt nyetablerad klubb med rötter i USA. Fortfarande dominerar Hells Angels och Bandidos kampen om att styra den organiserade mc-brottsligheten i Sverige men Outlaws expanderar snabbt.

Outlaws finns i Stockholm och Åtvidaberg och har aspirantklubbar i Stockholm och Gävle.

Framförallt Bandidos och Hells Angels har dessutom stödklubbar utöver de officiella supporterklubbarna. Bland de senaste årens etableringar finns till exempel Solidos MC i Gävle som stöder Bandidos.

Rangordningen i mc-gängen

De kriminella mc-gängen har alla en liknande struktur.

Medlemmarna är alla män och kärnan består av presidenten, vice presidenten, kassören och den säkerhetsansvarige, ofta kallad sergeant in arms.

Den som vill bli medlem i en klubb måste gå igenom ett antal steg där det gäller att bevisa sin värdighet. Stegen har olika namn, till exempel supporter, hangaround, prospect och probationary.

Under de olika stegen betalar aspiranten avgifter till klubben och visar sin lojalitet genom att sätta klubben före flickvän och familj. De utför också slitgöra som vakthållning, städning och chaufförsuppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.