Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kenneth Rogoff, professor i ekonomi på Harvard universitet. Foto: Alex Bolevin/SVT

Harvardprofessorn om inflationen: ”Värre innan det blir bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under en pågående global ekonomisk kris samlades högt uppsatta ekonomer och inflytelserika politiker på Grand Hôtel i Stockholm tidigare i veckan.

– Nu har man höjt räntorna men smärteffekten dröjer. När den väl kommer lär en del företag och många människor få problem och vi vet inte vad det kommer att leda till, säger Kenneth Rogoff, professor i ekonomi på Harvard universitet och tidigare chefekonom på Internationella valutafonden (IMF).

Den amerikanska centralbankens chef Jerome Powell, Bank of Englands före detta chef Mervyn King och många andra höjdare deltog i symposiet i Stockholm. Temat var centralbankernas oberoende, men även den nuvarande inflationen togs upp.

Harvardprofesseorn Kenneth Rogoff säger att världens centralbanken står inför svåra val under 2023.

– Vi har stigande matpriser, högre energipriset, kriget i Ukraina, spänningar mellan Taiwan och Kina. Det har vi inte sett på decennier. Det skapar helt andra förutsättningar som inte går att lösa med en enkel finjustering.

– Jag tror att det blir värre innan det blir bätttre.

Möt Kenneth Rogoff i klippet i där han berättar mer om vad vi har att vänta oss av den globala ekonomin 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.