Här tränas SVT:s korrespondenter för krissituationer

Publicerad

En gång om året samlas alla SVT:s korrespondenter i Sverige för att byta erfarenheter och tränas – för kris.
– Detta är en av de viktigaste veckorna på hela året, säger Ulrika Bergsten, till vardags korrespondent i Peking, Kina.

I Sveriges Televisions största studio har kulisser och rekvisita som ska påminna om de miljöer som flera av korrespondenterna rör sig i till vardags.

Avsikten är att när en krissituation väl uppstår ska de ha en känsla av igenkänning. Förhoppningen är att det ska bidra till att de kommer ihåg vad de lärt sig om exempelvis hjärt- lungräddning eller hur man stoppar blodflödet från kulhål och andra djupa sårskador.

”Man blir säkrare och säkrare”

De här kursdagarna är årligen återkommande så en del av dem har varit med flera gånger tidigare. Efter att ha repeterat grunderna i första hjälpen kommer de även utsättas för simulerade krissituationer i de uppbyggda miljöerna i Studio Ett för att testas under större press.

Utrikesreporter Johan Ripås var en gång med om att försöka rädda en mans liv efter en olycka i Soweto utanför Johannesburg i Sydafrika:

– På grund av de här kurserna så var det inte så traumatiskt, menar han.

– För varje år man går den här utbildningen så känner man att man blir säkrare och säkrare, säger Malin Mendel, korrespondent i Indien.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer