President Erdoğan lovade under lördagen sin anhängare att ge Muharrem Ince ”en osmansk örfil” i söndagens val. Foto: Alkis Konstantinidis/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Analys: ”Har Turkiets ”Svensson” tröttnat på Erdoğan?”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I Turkiet ser det ut att bli ovanligt jämnt i söndagens president- och parlamentsval. Valkampanjens stora överraskning är fysikläraren Muharrem Ince som utmanar Erdoğan om presidentposten. Men den avgörande frågan är om Turkiets konservativa majoritet har tröttnat på Erdoğan.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

I ett arbetarklassområde i Istanbul tar familjen Kençtemur emot SVT:s team i sitt hem. De är som genomsnittet i Turkiet: religiöst konservativa, med ursprung i landsbygden men bor i en storstad. Politiskt har de alltid röstat på Erdoğan och varit aktiva i Erdoğans parti AKP, fram till nu.

– I 16 år har vi röstat på president Recep Tayyip Erdoğan och AKP. Som familj har vi jobbat för AKP. Men nu inser vi är det är på väg mot enmansvälde, säger familjefadern och textilarbetaren Erhan Kençtemur.

– Jag är fortfarande AKP-medlem och jag har jobbat för deras kvinnoförbund i många år. Men den senaste tiden är jag allt mer missnöjd med deras politik. Allting har blivit så dyrt och det är många som råkat illa ut, säger hemmafrun Necla Kençtemur.

Familjen Kençtemur har alltid röstat på Erdoğan, men har tröttnat på inflation och enmansvälde. Nu sätter de sitt hopp till utmanaren Muharrem Ince. Foto: Pablo Torres/SVT

Hoppas på utmanaren

Den kraftiga inflationen, enmansstyre och svågerpolitik har fått familjen Kençtemur att överge Erdoğan. Nu sätter de istället hoppet till utmanaren från det sekulära partiet CHP – fysikläraren Muharrem Ince.

Muharrem Ince är borgmästare i staden Yalova och har på kort tid lyckas ingjuta oppositionen med hopp och energi. Under valspurten har han dragit hundratusentals åhörare till sina möten, volymer som bara Erdoğan kunnat skryta om tidigare.

– Vi kommer att sätta stopp för orättvisa inkomstskillnader, dundrade Muharrem Ince på ett valmöte för jublande folkmassor i Izmir.

Hans talarstil påminner faktiskt en hel del om president Erdoğans, med det bombastiska tonläget och djärva formuleringarna.

Sekulär och populär

Muharrem Inces kaxiga stil går hem, inte minst i Izmir som är en bastion för det sekulära Turkiet. Bland Turkiets mer traditionella och religiösa väljargrupper finns däremot en djup misstro mot det sekulära partiet CHP.

Muharrem Ince har lagt stort fokus i valkampanjen på att luckra upp partiets hårdnackade linje mot religionens ställning i samhället. Han kommer själv från en enkel bakgrund, uppvuxen i en troende sunnimuslimsk familj på landsbygden. Men frågan är om det räcker för att vinna de konservativas förtroende.

– Muharrem Ince har en plats i våra hjärtan. Jag tycker mycket om hans sätt att tala, han är hederlig man. President Erdoğan riktar hårda ord mot honom, men han låter sig inte tappa fattningen. Han har mycket god kontakt med folket, säger textilarbetaren Erhan Kençtemur.

Foto: Pablo Torres/SVT

Ince fortfarande underdog

President Erdoğan lovade under lördagen sin anhängare att ge Muharrem Ince ”en osmansk örfil” i söndagens val. Han är fortfarande favorittippad och det självklara valet för det stora flertalet. Men han står inte längre outmanad som herre på täppan. Nu finns en rival som på allvar tagit upp kampen om att vara de breda folklagrens ögonsten.

– Vi vill fortsätta vägen framåt med Muharrem Ince. Gud välsigne honom, säger hemmafrun Necla Kençtemur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.