Här är frågan SVT:s vd vägrar svara på

Uppdaterad
Publicerad

Väljare på högerkanten har ett betydligt lägre förtroende för SVT än rödgröna väljare.

Men är det ett problem?

Det är frågan SVT:s vd Hanna Stjärne gång på gång duckar i 30 minuter.

Första gången programledaren Anders Holmberg ställer frågan medger Hanna Stjärne att det finns en förtroendeskillnad, men går snabbt över till att säga att SVT ligger i topp vad gäller förtroende när man tittar på olika typer av insitutioner och företag.

– Tittar man parti för parti så ligger SVT på deras topplista vad gäller förtroende, säger hon i 30 minuter och lägger till att förtroendet för SVT har nått en ”historisk toppnotering” under coronapandemin.

”Inte riktigt ett svar”

Intressant, men inte riktigt ett svar på frågan, menar Anders Holmberg som återigen undrar om det är ett problem att väljare på högerkanten har ett lägre förtroende för SVT än rödgröna väljare.

– Tittar man parti för parti, vilka typer av institutioner de har förtroende för ligger SVT väldigt högt. Man kan också se en del rörelser mellan partier, säger Stjärne men blir avbruten av Holmberg.

– Det var det du sa nyss, jag frågade om skillnaden mellan vilka väljare som har förtroende för SVT.

Återigen svarar Hanna Stjärne att det finns ett något lägre förtroende på högerkanten.

– Men man måste titta på parti för parti hur förtroendenivåerna ser ut.

Holmberg avbryter och frågar än en gång om hon ser det som ett problem.

– Jag ser det som att det kan finnas en debatt om public service i de här partierna som också kanske påverkar förtroendesiffrorna, säger Hanna Stjärne.

Se hela intervjun i 30 minuter klockan 19.30 på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.