SVT:s vd om nedskärningskraven: ”Inte ett hot mot demokratin”

Publicerad

Under hösten har debatten kring public service blossat upp på nytt. Vissa partier vill reglera eller skära ned på anslagen till public service. Andra menar att detta vore ett hot mot demokratin. 

Men inte SVT:s vd Hanna Stjärne.

– Man måste vara vaksam på tendenser, men förslagen är inte ett hot mot demokratin, säger hon i SVT:s 30 minuter.

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har uttryckt att de vill skära ned på eller skärpa kontrollen av public service.

En motion som presenterades inför Miljöpartiets kongress, om att SVT:s stora nyhetssändningar ska ägna 15 minuter åt klimatkrisen, väckte också stor uppmärksamhet. 

Vissa argumenterar för att debatten kring public service utgör ett hot mot demokratin.

Men inte SVT:s vd Hanna Stjärne.

– Man måste vara vaksam på tendenser, när politiken inte håller armlängds avstånd till oberoende medieföretag, säger hon i SVT:s 30 minuter.

Men hon ser inte förslagen eller kraven som ett hot mot demokratin.

– Nej det gör jag inte, säger hon som svar på Anders Holmbergs fråga.

De som argumenterar för att det är ett hot har inte fel, enligt Stjärne, men i kontext till vad som sker i till exempel Polen och Ungern är det något helt annat.

– Utvecklingen som sker i delar av Europa är på en annan nivå än den utveckling som skulle kunna ske i Sverige som det ser ut just nu.

Se hela intervjun i 30 minuter klockan 19.30 på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.