Foto: Staffan Löwstedt/Janerik Henriksson/TT

Heimerson: ”Aftonbladet angriper yttrandefriheten”

Publicerad

Nu slår Staffan Heimerson tillbaka mot Aftonbladet efter att tidningen avslutat samarbetet med honom.
– Kalla det för vad det är. Jag har fått sparken, de ger sig på yttrandefriheten, säger Staffan Heimerson, en av deltagarna i Opinion live* den 30 november.

Det var i måndags som Heimerson i en text i Aftonbladet jämförde #metoo-rörelsen med Stalins utrensningar.

Det var inte krönikan i sig som fick Aftonbladet att bryta kontraktet med Heimerson, i stället var det en intervju i Resumé som fick bägaren att rinna över.

– Även om det jag sa var olämpligt så har jag som medborgare en yttrandefrihet. Att en tidning man har jobbat för i 54 år gör så här och – från mitt sätt att se det – angriper yttrandefriheten, är helt galet, säger Heimerson.

Han fortsätter:

– Men det är ju ett bevis för den terrorstämning som råder i det mediehuset för närvarande.

Staffan Heimerson säger sig både vara lättad och arg över beskedet.

– Lättad för att jag nu kan ägna mig åt någonting annat, jag kan skriva en bok och sluta bry mig om detta konformistiska sätt att hantera medarbetare. Arg för att man inte gör det för något jag skrivit, utan någonting jag sagt som var olämpligt, säger Heimerson.

Aftonbladet har erbjudits kommentera beslutet men avböjt. Man hänvisar i stället till artiken i Aftonbladet där Sofia Olsson Olsén säger:

”Det som Staffan Heimerson nu ger uttryck för i en intervju med branschtidningen Resumé är enligt min mening att gå över gränsen. Den kvinnosyn han ger uttryck för där är inte förenlig med våra grundvärderingar – alla människors lika värde och alla människors lika rätt. Att vi ska ha respekt för våra medmänniskor.”

I veckans Opinion live mötte Staffan Heimerson bland andra Gudrun Schyman (Fi) och Jennifer Wegerup, som i en text i Resumé berättar om sin tid som sportjournalist på Aftonbladet.

Se programmet i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet