Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Hellquist, ledarskribent på Svenska dagbladet anser att biståndet till Irak inte borde ses som en prioritet för Sverige. Foto: SVT

Ledarskribenten: Därför bör svenska biståndet till Irak stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Skändningarna av koranen i Stockholm ledde bland annat till att svenska ambassaden i Irak stormades i början på augusti. Det har väckt debatten om huruvida Sverige borde dra in biståndet eller inte.

Varje år ger Sverige hundratals miljoner kronor i bistånd till Irak. Kritiker menar att det vore en viktig markering att dra in biståndet.

– Irak är ett medelinkomstland med en otroligt hög grad av korruption, som har stora oljetillgångar. Av alla länder vi kan välja att engagera oss med bistånd i kanske inte det här borde vara vår högsta prioritering, säger Hanna Hellquist, skribent på SVD.

Enligt Sveriges biståndsminister Johan Forssell har regeringen påbörjat ett reformarbete av svenskt bistånd, som kommer presenteras i höst.

I klippet hör du Hanna Hellquist berätta varför hon tycker att Sverige borde se över biståndet till Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.