Bamse, Daniel, Bim och Thomas. Några av de hemlösa personerna som Christoffer lär känna under sina 36 dagar på gatan. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Hemlöse Thomas: “Största sorgen är att jag inte fick träffa min son”

Publicerad

I SVT-dokumentären 36 dagar på gatan bestämmer sig journalisten Christoffer Hjalmarsson att försöka leva som hemlös. Det handlar om hans kamp för att överleva, men minst lika mycket om de livsöden han får ta del av. Det här är några av dem.

Thomas, 47

– Jag blev så knäckt att jag sket i allt, säger Thomas. Foto: SVT

I ett förtroligt samtal med Christoffer berättar Thomas att han gick in i en djup depression efter sin skilsmässa. Han förlorade sitt jobb, sin bostad och kontakten med sin son.

– Jag kunde inte hantera det. Den största sorgen är att jag inte fick möjlighet att träffa min son, säger Thomas. 

Thomas har ett stort hjärta. Han är snabb att ge Christoffer tips på hur man överlever på bästa sätt på gatan, och berättar att han förlorade en bostad för att han lät sina hemlösa vänner sova över där för ofta.

Bamse, 49

– Min mamma och pappa orkade inte med mig, säger Bamse. Foto: SVT

Bamse har varit hemlös i 19 år. Han är en av de första personerna som Christoffer träffar under sin tid på gatan. Bamse erbjuder Christoffer en välbehövd frukt vid deras första möte, och hjälper honom att hitta en plats att värma sig på. Bamse höll på att förlora sin bostad, så han valde att flytta ut och låta fru och barn bo kvar istället. Han hade ADHD som visade sig redan som liten.

– På den tiden visste de inte vad det var. Man var bara en jobbig ungjävel. Istället för att farsan skulle slå ihjäl mig fixade morsan så jag kunde flytta, säger Bamse.

Daniel, 47 och Bim, 26

Bim och Daniel har varit missbrukare sen de var tonåringar och nu lever de som hemlösa. Foto: SVT

Daniel och Bim är ett par. De ha varit narkomaner sedan de var tonåringar. Nu tillbringar de största delen av sina dagar med att försöka få tag på pengar, för att sedan kunna köpa heroin. I serien ser vi mörka scener från när de tar heroin på en offentlig toalett.

Men trots den hårda tillvaron märks det att det finns mycket kärlek mellan de två.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

36 dagar på gatan

Mer i ämnet