Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oroliga hyresgäster bävar inför höstens hyresförhandlingar. Foto: Per Nilsson/SVT

Höga hyreshöjningar väntas efter stigande inflation: ”Kanske får flytta härifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen slår hårt och räntorna väntas stiga för dem med bolån. Men inflationen kommer även att drabba dem som bor i hyresrätt.  Höstens hyresförhandlingar mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen tros bli tuffare än någonsin.

Det är ungefär vart tredje hushåll som i dag bor i hyresrätt. Deras boendekostnad bestäms oftast i förhandling mellan värden och Hyresgästföreningen varje höst. Med tanke på den stigande inflationen väntar tuffa diskussioner vid förhandlingsbordet.

– Det är ju väldigt kraftiga kostnadsökningar som vi ser och som drabbar alla. Det har ju blivit en betydligt tuffare situation, det går inte att förneka, och den ingången måste finnas med vid förhandlingarna, säger Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna.

”Finns vinnare och förlorare”

Att det kommer bli högre hyreshöjningar än vanligt ska man nog ställa in sig på, menar Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

– Men vi kan inte gå med på att kompensera för alla kostnadsökningar som värdarna har. Hyresgästernas kostnader för allt annat har ju gått upp. Att då också hyran ska gå upp drastiskt, det kan inte vi gå med på. Men vi säger också att vi måste förbereda oss på det värsta nu.

Bo Söderberg är forskare i fastighetsekonomi vid Kungliga tekniska högskolan. Även han tror att förhandlingarna kommer att bli svåra i höst.

– Förhandling är förhandling. Bara för att kostnaderna ökat är det inte självklart att man ska ha full kompensation i alla sammanhang, utan det finns vinnare och förlorare också när priser och kostnader ändras. Och vem som blir vinnare och förlorare här, det är svårt att veta, säger han.

Vill ha hyresavdrag

För dem som äger sitt boende finns det så kallade ränteavdraget. Det innebär att man får avdrag på 30 procent av de räntor man har på sina lån. Och nu när räntan går upp går det ut mer pengar från staten.

– Vi tycker att något liknande bör gå ut till hyresgästerna och har därför föreslagit ett hyresavdrag för de ökade kostnaderna. Det skulle innebära att man får betrakta 30 procent av sin hyra som en räntekostnad som man kan dra av. Det skulle innebära 400-500 kronor i månaden för en typisk hyresgäst om vi fick igenom ett sådant förslag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.