Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SD: Vi har ett ansvar att bryta uran på sikt.

Högerpartierna oeniga om svenska urangruvor

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har en av Europas största tillgångar av uran. Men de partier som vill bygga nya kärnkraftverk är ändå delvis splittrade i frågan om svenska urangruvor.

– Världen behöver mer kärnkraft, då har vi ett ansvar att också bryta uran till detta, säger Martin Kinnunen (SD).

I Sverige är det i dag förbjudet att bryta uran, trots att Sverige anses ha flera av Europas bästa tillgångar på uran. Förbudet grundar sig i den omfattande miljöpåverkan utbrytningsprocessen riskerar medföra.

Uran till svenska kärnkraftverk köps i dag från främst Kanada, Australien och Kazakstan. När allt fler politiker nu talar om att både fortsätta driva vidare och bygga nya svenska kärnkraftverk så väcks åter frågan om svensk uranbrytning.

De fyra partierna till höger är långt ifrån lika eniga om uranet som om själva kärnkraftverken. Sverigedemokraterna vill se svenska urangruvor, men Liberalerna ger tumme ner för det förslaget:

– Vi ser inga behov av svenska urangruvor, vi har ett bra samarbete med andra länder, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrsson

Alla fyra partier till höger vill häva det formella förbudet mot uranbrytning. Bland annat för att möjliggöra att använda uran som finns som biprodukt vid befintliga gruvor. Men Moderaterna uttalar sig idag försiktigt om storskalig uranbrytning.

– Vi tror inte det kommer handla om renodlade urangruvor. I dagsläget är tillgången på uran från demokratiska länder inte något problem, säger Carl-Oskar Bohlin, Moderaternas energipolitiske talesperson.

”Uranbrytning en del av kärnkraften”

I Jämtland har det flera gånger varit aktuellt med uranbrytning när inte minst utländska bolag prospekterade och provborrade. Men där var partierna lokalt eniga över blockgränserna om att man inte ville se uranbrytning.

Partierna på den vänstra sidan är mycket tveksamma till urangruvor.

– Miljöpartiet vill inte att uran ska brytas i Sverige. Uranbrytning är bland de giftigaste verksamheter som finns, det är bland annat därför som vi vill gå över från kärnkraft till förnybar energi så fort som möjligt, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Centern som sedan flera år menar att det är marknaden som skall avgöra om nya kärnreaktorer byggs eller inte avvisar också helt tanken på urangruvor.

– Vi har sagt nej till svensk uranbrytning. Den brytning som gjordes i Sverige på 70-talet på Billingen, visar hur allvarliga miljöproblem som det medför, säger Rickard Nordin, centerpartiets klimatpolitiska talesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.