Hon tvingades släppa in terroristerna

Uppdaterad
Publicerad

Hon stod öga mot öga med de två terroristerna som dödade flera av hennes kollegor. Danmarks Radio har träffat illustratören Corinne Rey som jobbade och fortfarande jobbar på satirtidningen Charlie Hebdo i Paris.

I en exklusiv intervju berättar Coco, Corinne Rey, om den fruktansvärda dagen. Det var förmiddag den 7 januari och Coco hade lämnat redaktionens veckomöte i förtid och var på väg ut från byggnaden för att röka. Utanför mötte hon de tungt beväpnade och maskerade terroristerna, bröderna Kouachi.

– De kände igen mig och ropade ”Coco, Coco”. De tvingade mig att gå in igen.

Under vapenhot tvingades hon visa terroristerna vägen till redaktionen där hennes kollegor fortfarande satt i möte. Tio av hennes kollegor och vänner sköts till döds. Corinne Rey lyckades i tumultet gömma sig och överlevde.

Skuldkänslor

Även om Coco plågas av skuldkänslor har hon insett att hon inte bär skulden för vännernas död.

– Det finns inga andra skyldiga än de riktigt skyldiga, och det är terroristerna. Men jag känner mig givetvis förkrossad över att ha blivit tagen som gisslan och tvingasts leda dem till redaktionen.

Har livvakt dygnet runt

Tiden efter terrorattacken mot redaktionen har varit svår och Coco lever med livvaktsskydd dygnet runt, men hon vägrar att kapitulera för terroristerna. När terrorn slog till i Paris på nytt i november var det Corinne Rey som ritade omslaget till Charlie Hebdo.

– Frankrike är illa tilltygat i dag men friheten att leva, dricka och festa fortsätter. Den är starkare. Det kan ingen ta ifrån oss.

Se hela intervjun med Corinne Rey i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet