Det var tidigare i veckan som Västerbottens-Kuriren rapporterade om att Umeå kommun gör personlighetstester med anställda som upplevs kränka integriteten.
Detta ledde till starka reaktioner från Lärarförbundet och fackförbundet Kommunal, som nu startat en utredning om testernas betydelse för omplaceringsärenden.
En kokerska vägrade svara på frågor i samband med en omplaceringsutredning, och nu ligger hon i en tvist med kommunen angående sin anställning. Frågorna handlade bland annat om hennes sexliv, avföring, religionstillhörighet och hur mycket alkohol hon drack.
Kristofer Palmblad är personalvetare med lång erfarenhet av HR-strategier (human resources). Han är inte alls imponerad över kommunens personalhantering.
Vad har dessa frågor för relevans?
– Om det föregick en rehabiliteringsutredning i detta fall så kan vissa uppgifter vara relevanta. Men ställer man frågor om personens religion så har man gått över gränsen och kan inte längre skylla på någon utredning. Jag häpnas över vilka frågor som ställs, säger Kristofer Palmblad och fortsätter:
– En långsökt anledning kan vara att man vill veta om personen kan tänka sig att hantera exempelvis fläskkött, i frågan om religion. Men då ställer man helt enkelt den frågan rätt ut. Rör det sig dessutom om en omplaceringsutredning så saknar den här företeelsen helt grund.
Han säger att arbetsgivaren visserligen har rätt att ställa frågor, men ingen rätt att få ett svar. Säger man sedan upp den anställda på grund av svaren kan det innebära stora problem för arbetsgivaren i domstol.
– För mig låter det helt enkelt som att man inte har saklig grund för uppsägning. Det verkar mer som att man kommit i otal med Fia och just därför använder man sig av denna form av utpressning 'säg upp dig själv annars säger vi upp dig med dåliga omdömen', som är en gammal så kallat 'slöddermetod'.
Att ställa frågor om avföring och alkohol ser Kristofer Palmblad som relevant vid en rehabiliteringsutredning, om syftet är att ta reda på hur personen mår för att sedan erbjuda rehabilitering. Men frågan om alkohol är också den enda som han ser som relevant. Frågorna om den anställdas sexliv anser han vara helt och hållet olämpliga.
– Det finns inga lagar som reglerar detta, men det är verkligen ytterst olämpligt, jag blir verkligen förundrad säger han och fortsätter:
– Detta är ju en offentlig arbetsgivare som jag anser man har rätt att ställa högre moraliska krav på. Som skattebetalare är vi ju faktiskt delägare i kommunerna och staten. Det blir dåliga betyg på komunen på alla sätt, som det låter.