Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Kraven från Ryssland är helt oacceptabla” säger försvarsminister Peter Hultqvist (S). Visa alla (2)
Visa alla (2)

Hultqvist: ”Ryska kraven är oacceptabla”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson har i dag samtalat med Natos generalsekreterare om Rysslands militära styrkeuppbyggnad och det spända läget vid Ukrainas gräns.

– Rysslands krav är oacceptabla, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT.

Under fredagen samlas utrikesministrarna i försvarsalliansen Nato för ett extra möte om läget i Ukraina, lett av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Bakgrunden är att Ryssland under senhösten samlat tiotusentals – enligt vissa bedömare omkring 100 000 – soldater vid ukrainska gränsen. Ryssland har också bland annat ställt krav på att fler länder inte ska få ansluta sig till Nato.

Under förmiddagen diskuterade Magdalena Andersson (S) och Jens Stoltenberg den spända situationen, vilket statsministern efteråt kommenterade på Twitter:

”Tack Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för vårt samtal om vikten av att upprätthålla den europeiska säkerhetsordningen och fördjupa partnerskapet mellan Sverige och Nato”, skriver Andersson.

”Inte förhandlingsbart”

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) har dagens samtal bland annat handlat om Sveriges syn på Rysslands agerande.

– Samtalet handlade om att det från vår sida är oerhört viktigt att folkrätten respekteras och att det inte fattas några beslut som inte på svensk frihet och svenska möjligheter att samöva med andra länder, säger Peter Hultqvist till SVT.

– Kraven från Ryssland är oacceptabla, de strider mot internationell lag och rätt. Kraven kommer att inkräkta på enskilda länders suveränitet och säkerhetspolitiska val. Det här är ett hot mot den europeiska säkerhetsordningen.

Enligt försvarsministern har varken Nato eller Sverige har heller något intresse av att förändra Sveriges partnerskap, skriver TT.

”Allvarligt läge”

Hultqvist säger i en intervju med TT att säkerhetsläget har försämrats över tid.

– Självklart är det ett allvarligt läge då man från rysk sida kräver en förändring av hela den europeiska säkerhetsordningen och där man dessutom har ett förhållningssätt gentemot andra nationer som strider mot internationell lag och folkrätt.

TT: Påverkar situationen den svenska beredskapen?

– Försvarsmakten har vidtagit åtgärder under jul och nyår och har ständigt en beredskap för att vidta åtgärder om man bedömer att det behövs.

Hultqvist vill dock inte gå närmare in på vilka åtgärder det handlar om men tillägger att det rör både marina styrkor, markförbanden, luftförsvaret och cyberdimensionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet