Foto: TT

Anders Kompass kan lämna FN efter avslöjandet

Uppdaterad
Publicerad

Han stängdes av från sitt arbete, anklagades för tjänstefel och belades med munkavle. Nyss rentvådd och äntligen fri att prata berättar FN-diplomaten Anders Kompass i ”Söndagsintervjun” i P1 att han funderar på att sluta.

Anders Kompass gjorde det han ansåg mest effektivt för att stoppa franska FN-soldater från fortsatta sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken, han överlämnade uppgifterna till Frankrike.

För det blev han senare uppmanad att säga upp sig. Kompass vägrade och i ett möte med sin chef prins Zeid, i april förra året, fick han veta att han internutreddes för allvarligt tjänstefel. Han fråntogs passerkort, mobiltelefon och e-post.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

– Jag blev helt chockerad, säger Anders Kompass i ”Söndagsintervjun”.

Nya anklagelser

Händelserna kom ändå till omvärldens kännedom. Upprördheten blev stor och FN anklagades för att ha mörkat övergreppen.

– Ett sätt att försvara det man gjort var att sprida ut dåliga rykten om mig, kommenterar Anders Kompass FN:s sätt att bemöta kritiken.

Dessutom påstods att Kompass utsatt de övergreppsdrabbade pojkarna för fara eftersom han inte maskat namnen i rapporten. Själv säger han nu att han lät namnen stå kvar för att pojkarna skulle kunna hittas och skyddas.

Tänker framåt

I maj slog en domare fast av avstängningen av Kompass var oriktig. Han återvände till arbetet.

På hösten belönades chefen som stängt av honom med Stockholm Human Rights Award, bland annat för sitt arbete mot sexuella övergrepp.

– Jag tolkade det som att de som låg bakom priset, Advokatsamfundet framförallt, naturligtvis inte hade vetskap om det som hänt, säger Kompass.

Nu är han inte bara friad från alla anklagelser utan sedan förra veckan också fri att prata.

– Nu kan jag tänka framåt, säger han i Söndagsintervjun.

Reportern tolkar det som att han ”håller på att sluta i FN”.

– Ja, jag tror det, svarar Anders Kompass.

Fakta: FN hårt kritiserade

En oberoende panel, bestående av tre personer under ledning av den kanadensiska domaren Marie Deschamps, slog i december förra året fast att Anders Kompass ”inte agerat utanför ramen av sina befogenheter”.

Han fick dock kritik för att offren inte var anonymiserade i rapporten om franska FN-soldaters sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken som Kompass lämnade överlämnade till Frankrike i juli 2014.

I samma oberoende utredning riktas skarp kritik mot FN-organens oförmåga att reagera på de allvarliga uppgifterna om övergrepp.

Övergreppen mot flera 8-13-åriga barn ska ha utförts av 13 franska soldater, tre från Tchad och två från Ekvatorialguinea. De ska ha skett i eller nära ett flyktingläger under perioden december 2013 – juni 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

Mer i ämnet