Vilket ansvar har män som blir ofrivilliga pappor? Se Lisa Jönsson och Hanna-Karin Grensmans diskussion.

Influencer om ofrivilligt föräldraskap: ”Bär ansvar att skydda sig”

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Jönsson, influencer och känd från flera realityserier, har berättat öppet om hur hon valt att gå vidare med sin graviditet på egen hand. Det har väckt kritik som aktualiserar frågor om jämställdhet i sängkammaren. Vems ansvar är det att förhindra ett ofrivilligt föräldraskap? 

– Den som inte vill bli förälder bär ansvaret att skydda sig själv, säger Lisa Jönsson till Hanna-Karin Grensman, liberal debattör i SVT:s Mötet. 

Lisa Jönsson fick motta en del reaktioner när hon berättade om sitt val att gå vidare med sin graviditet på egen hand. Hon har på sina egna sociala medier publicerat delar av kritiken, som bland annat handlade om män som blir intvingade i en papparoll mot sin vilja.

– Män som påstår att de blir pappa mot sin vilja har antagligen inte mot sin vilja kommit i en tjej. Det har de gjort för att de vill det, säger hon i SVT:s Mötet.

”Valet är njutning”

Hanna-Karin Grensman, liberal debattör, tycker att det är problematiskt att hävda att män gör ett medvetet val redan under samlaget. 

– Valet är att ha sex, valet är njutning, valet är tillfredsställelse. Valet är inte i de flesta fall att skapa ett barn, säger hon i Mötet.

Förespråkar juridisk abort

Hanna-Karin Grensman förespråkar juridisk abort, det vill säga att män skulle kunna frånsäga sig faderskap fram till och med graviditetsvecka 18 – samma period som kvinnan får göra fri abort i Sverige.

– Orsaken till att jag vill ge män den här möjligheten är exakt samma som varför jag vill ge varenda kvinna möjlighet att behålla ett barn eller ta bort ett barn, säger Hanna-Karin Grensman.

– Du kan inte jämföra män och kvinnor i den här frågan. Det går inte att jämföra att skriva på ett papper med att gå igenom en abort, som är möjligt smärtsam både fysiskt och psykiskt, säger Lisa Jönsson.

Se hela mötet mellan Hanna-Karin Grensman och Lisa Jönsson måndagen den 26 maj klockan 21:45 i SVT1 eller redan nu på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.