Mia Brytting är enhetschef på Folkhälsomyndigheten. Foto: TT/Press

Influensasäsongen: ”Drar i gång ordentligt nu”

Publicerad

Prognosen visar att det är nu efter helgerna som influensan tar fart. Och i år kommer den slå hårdast mot den yngre befolkningen och människor i medelåldern.
– Vi misstänker att den kommer att dra i gång ordentligt nu efter att ledigheterna tar slut, säger Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Influensasäsongen är här på allvar. Bara under vecka 52 rapporterades 512 fall av den smittsamma åkomman runt om i Sverige. När barnen kommer tillbaka till skolorna och de vuxna är tillbaka på sina jobb efter helgerna spår Folkhälsomyndigheten att utbrottet tilltar ytterligare i styrka.

Influensatyp B i år

Hittills har flest insjuknat i influensatyp B, vilket brukar ge många sjukdomsfall men inte lika många svåra fall som när andra influensatyper är dominerande.

Nu var det några år sedan Influensa B var den influensatyp som flest personer insjuknade i vilket, innebär att flera årskullar av barn inte utsatts för den här influensan tidigare.

– I och med att det var ett tag sedan den cirkulerade så vet vi att det kommer vara fler yngre personer som drabbas, säger Mia Brytting.

Finns tid för vaccinering

De som är i riskgruppen har dock fortfarande tid att skydda sig.

– Det är fortfarande inte för sent att vaccinera sig men tillhör man riskgruppen som ska vaccinera sig bör man göra det ganska omgående eftersom det tar två veckor innan man får fullgott vaccinationsskydd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.