Foto: TT

Larmet: Influensavaccinet skyddar inte

Uppdaterad
Publicerad

Årets influensavaccin kan ge betydligt sämre skydd än vanligt. Nu slår brittiska hälsomyndigheten larm om att vaccinet bara skyddar en bråkdel av dem som vaccinerats.

Just som influensan går in för sin högsäsong, kommer oroande besked från den brittiska folkhälsomyndigheten Public Health England. De har funnit att den influensa som allra flest människor insjuknar i, inte alls påminner om det influensavirus som vaccinet innehåller. De har analyserat saliv från 2.300 influensasmittade personer, och det är mycket få som har fått ett fullständigt skydd mot den dominerande virusstammen.

I Storbritannien har dödsfall bland personer över 65 år stigit med över 40% under två veckor i januari i år, jämfört med samma period förra året. Det är dock inte klarlagt om det har med vaccinets uteblivna effekt att göra.

Viruset har muterats

Vaccinet som köpts in i Storbritannien innehåller A(H3N2)-virus, och det gör även det vaccin vi har använt inför årets influensasäsong här i Sverige.

Experter menar att viruset muterats ovanligt mycket, på ett sätt som inte kunde förutses när vaccinet började tillverkas i februari 2014.

Influensavaccin kan aldrig garantera ett 100-procentigt skydd från de influensor som cirkulerar. Man brukar säga att det ger ett 60-procentigt skydd, men i år är skyddet mycket sämre än det brukar vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.