Årets influensavaccin ger ett dåligt skydd i många fall även här i Sverige. Foto: TT

​Riskgrupper varnas: Sök hjälp tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Studier i Storbritannien och USA har visat att årets influensavaccin ger dåligt skydd mot den mest dominerande virusstammen, som troligtvis är vanligast även i Sverige. Nu uppmanas riskgrupper att söka hjälp så fort man märker av symptom.

– Den som tillhör en riskgrupp och börjar blir sjuk bör söka hjälp direkt. Vissa kanske till och med ska se till att ha antivirala, alltså virushämmande, mediciner hemma redan i förväg, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, med anledning av uppgifterna om att årets influensavaccin ger ett dåligt skydd.

Årets influensavaccin består av tre olika virusstammar, och nu har studier i USA och Storbritannien visat att vaccinet ger ett dåligt skydd mot den ena av dessa virusstammar, den mest dominerande. 97 procent av dem som har tagit vaccinet var inte helt skyddade.

– Vi vet inte hur dominerande denna stam är i Sverige men sannolikt är det den vanligaste även här, säger Anders Tegnell.

”Var vaksam på symptom”

Det innebär att årets influensavaccin även ger ett dåligt skydd i många fall även här i Sverige.

I Storbritannien har dödligheten bland personer över 65 år ökat med 40 procent under två veckor i januari, och en del dödsfall kan sannolikt förklaras av årets influensa, men i Sverige finns ännu inga rapporter om något krisläge.

– Vi har än så länge inga rapporter om att fler vårdas på intensivvårdsavdelingar på grund av influensan, säger Anders Tegnell. Men för den som är i en riskgrupp gäller det att vara vaksam på symptom och söka hjälp tidigt i sjukdomsförloppet för att få annan medicin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer