Fredrik Reinfeldt (M) och Mikael Damberg (S). Foto: ScanpixVisa alla (3)
Visa alla (3)

Jobb, flört och kramkalas i vårens sista debatt

Uppdaterad
Publicerad

”Jobben lägger grunden för ett bra samhälle” – med de orden inledde statsminister Fredrik Reinfeldt riksdagsårets sista partiledardebatt. Jobben var också huvudfrågan i den fyra timmar långa debatten.

Jobben, skolan och integrationen var återkommande frågor i den sista partiledardebatten i riksdagen före sommarlovet. Statsminister Fredrik Reinfeldt inledde med att prata om att skapa arbetstillfällen för unga, framför allt genom ett lärlingssystem i yrkesutbildningar.

– Vi måste göra mer och vi har ett gemensamt ansvar. Jobben kommer att avgöra valet 2014, sa Fredrik Reinfeldt, och kallade oppositionens politik för ”ledighetslinjen” i jämförelse med regeringens arbetslinje.

”Kreditkortspolitik värdig Lyxfällan”

Mikael Damberg (S) ersatte partiledare Löfven eftersom han inte sitter i riksdagen. Han tryckte på att regeringen misslyckats med sin jobbpolitik.

– Regeringen varit bra på att prata om jobb men inte gjort de investeringar som behövs. Paradoxalt nog har de misslyckats med jobben trots de starka statsfinanserna, säger Mikael Damberg.

Socialdemokraterna presenterade ett förslag på hur man ska få fler jobb i Sverige, och menar att de vill ha Europas bästa jobbpolitik. Annie Lööf (C) undrade hur det skulle gå till.

– Svaret är att de helt ogenerat föreslår skattehöjningar på 30 miljarder. Det är inte en seriös jobbpolitik, det är en kreditkortspolitik värdig Lyxfällan, sa hon.

Utöver jobbfrågan erbjöd debatten vad SVT:s Mats Knutson kallar ett politiskt smörgåsbord. Jonas Sjöstedt (V) pratade om vinster i välfärden, Jimmie Åkesson (SD) om integration och invandring apropå upploppen i Husby, Jan Björklund (FP) om skolan, Annie Lööf (C) om att de vill att Sverige har 100 procent förnyelsebar energi. Åsa Romson (MP) pratade om hur regeringen Reinfeldt glömt bort klimatfrågan.

Stundtals var tonläget hårt, i synnerhet om integrationen.

Reinfeldt flörtade med Romson

Vilka partier som kommer att bilda regering efter nästa val hade spåtts bli den hetaste frågan i dagens debatt, och framför allt de borgerliga partierna tog upp ämnet.

Fredrik Reinfeldt flörtade något med Miljöpartiet när han kritiserade socialdemokrater som gick ut ur plenisalen när Åsa Romson skulle prata.

– Vi vill arbeta med andra, sa Fredrik Reinfeldt.

Åsa Romson kontrade med att Moderaterna hade kunnat samarbeta bredare.

– Jag förstår att Fredrik Reinfeldt är bekymrad över vilka som sitter i regering efter nästa val eftersom det inte ser så bra ut i opinionen för den regering som sitter just nu. Tyvärr verkar regeringen hellre vilja grilla korv än att göra något för hur vi har det i Sverige.

Åkesson ville krama Hägglund

KD:s Göran Hägglund är pressad efter SCB:s mätning förra veckan som visade att partiet skulle åka ur riksdagen om det var val i dag. I förhandsspekulationerna hade man pratat om att han skulle flörta med SD-väljarna och kritisera kravallerna i förorterna, och stenkastarna i Husby var samtalsämnet Hägglund fokuserade på.

– Man odlar en offermentalitet som kan ge sig till uttryck i våld. Det personliga ansvaret upplöses i ett kollektivt krav på andra, sa Hägglund.

Åkesson svar ledde till fniss i publiken.

– Göran Hägglund är så from att jag skulle vilja ge honom en kram, sa Jimmie Åkesson.

Men han tyckte att Hägglund missade att koppla samman Husby-problematiken med det Åkesson kallar massinvandring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer