Foto: Fredrik Sandberg / TT

1 000 fler asylsökande per år när anhöriginvandring återinförs

Publicerad

Omkring 8 000 flera anhöriginvandrare väntas de tre närmsta åren som följd av att återinföra rätten till familjeåterförening. Det visar preliminära beräkningar från Migrationsverket.

En mer generös anhöriginvandring är en av punkterna i budgetuppgörelsen. Migrationsfrågan är alltså återigen på tapeten.

Togs bort 2015

Rättigheten som lyder ”Alternativt skyddsbehövande ges samtidigt samma rätt till familjeåterförening som flyktingar” återinförs. Detta gäller alltså de allra flesta som har fått asyl på grund av till exempel kriget i Syrien.

Rättigheten togs nämligen bort för den gruppen när den tillfälliga asyllagen presenterades i november 2015.

I praktiken innebär detta att den som har fått asyl kan återförenas med sin äkta hälft eller sambo och sina minderåriga barn via anhöriginvandring. Ensamkommande barn får ta sina föräldrar till Sverige.

”Påverkar var man vill söka sig”

Enligt Henrik Emilsson, doktor i internationell migration på Malmö högskola, kommer detta att påverka asylinvandringen.

– Familjeåterförening är någonting som är väldigt viktigt för personer som söker asyl. Informationen om vilka länder som har vilka regler sprider sig snabbt och påverkar var man vill söka sig.

Genomförs vid halvårsskiftet

Enligt en konsekvensanalys från Migrationsverket kommer det att handla om cirka 1 000 fler asylsökande per år. Enligt preliminära prognoser kommer antalet anhöriga som skulle komma till Sverige öka från 20 000 till 28 000 personer under en treårsperiod.

Förändringarna väntas genomföras vid halvårsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.