1 500 tvingas lämna Sandvik

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 1 500 personer ska bort när verkstadskoncernen Sandvik sjösätter ännu ett större sparprogram.

Över en miljard kronor ska Sandvikkoncernen banta bort i årliga kostnader och det ska vara fullt genomförbart mot slutet av nästa år, meddelar ledningen i ett pressmeddelande.

Besparingarna sker både av egna effektivitetsskäl och på grund av en vikande efterfrågan i lågkonjunkturens spår, enligt kommunikationschef Pär Altan.

Samtliga affärsområden berörs, men mest ska sparas inom den gruvrelaterade verksamheten.

Av de tusen egna anställda som försvinner, globalt sett, berörs cirka 140 i Sverige. Alla anställda som ska bort ifrån den svenska verksamheten hoppas ledningen kunna sköta med naturlig avgång, enligt Pär Altan. Bland annat kommer 40 anställda att få lämna i Fagersta och runt 75 vid fabrikerna i Sandviken.

Ovanpå detta kommer Sandvik att göra sig av med cirka 500 externanställda, konsulter och bemanningsanställda och liknande, världen över.

Att genomföra besparingarna beräknar ledningen kosta totalt 1,3 miljarder kronor i engångskostnader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.