Arkivbild. Foto: TT

10.000 barn identifierade i sexövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn globalt som identifierats efter att ha utsatts för dokumenterade sexövergrepp är nu uppe i 10.000, enligt Interpol. Nästan 300 av dem finns i Sverige. Polisen måste skifta fokus, från att jaga konsumenter till att identifiera fler offer, anser en av Interpols gruppchefer.

Med hjälp av en särskild databas där nationell polis kan dela med sig av övergreppsbilder har Interpol sedan 2009 lyckats identifiera totalt 10.000 barn utsatta för dokumenterade sexövergrepp.

– Förra året identifierade vi fem barn om dagen. Trots det skrapar vi verkligen på ytan. Det finns miljoner och åter miljoner bilder därute, säger Björn Sellström, gruppchef för den enhet som ägnar sig åt att bekämpa brottslighet mot barn på Interpol.

Tidigare ledde han den svenska polisens särskilda grupp som utreder internetrelaterade sexualbrott.

Yngre barn

Offren kommer från hela världen. När databasen lanserades fanns 125 identifierade svenska barn, en siffra som nu vuxit till 292.

– De flesta dokumenterade övergrepp kommer från vanliga sovrum och de flesta av brotten sker av någon som står barnet nära, säger Björn Sellström.

Medelåldern på de offer som identifierats är mellan sex och åtta år, men sjunker, enligt Sellström.

– Vi ser fler och fler väldigt små barn och väldigt grova övergrepp och då är det hemproducerat. Det finns ärenden där navlen inte ens är färdigläkt, vem har tillgång till så små barn? Det är inte många, utan då är det någon som står barnet väldigt nära, säger Sellström.

Han anser att fokus i den senaste veckans debatt om dokumenterade sexuella övergrepp på barn hamnat fel.

– Många tycks mena att svaret på problemet är att lagföra fler konsumenter. Men att jaga konsumenter räddar per automatik inga barn. Vi måste arbeta mer kvalitativt med bilderna för att identifiera barnen och få bort dem från miljön, säger Björn Sellström.

Rädda barnen

Konsumenten av materialet är sällan den som producerat det, påpekar han.

– Vi ska absolut jaga fildelarna och ta deras material. Men sedan ska vi lägga så lite tid som möjligt på att utreda dem och använda resten av tiden till att identifiera barn för att kunna rädda dem från fortsatta våldtäkter, säger Sellström.

Den svenska regeringen krävde i höstas att polisen måste bli bättre på att hantera internetrelaterade sexövergrepp mot barn, och förslag på åtgärder har tagits fram.

– Den bärande delen är att vi måste fokusera på barnen i stället för konsumenterna. Få polischefer är redo att ge en anställd tillåtelse att förutsättningslöst under flera veckors tid gå igenom 200.000 övergreppsbilder utan att veta om vi lyckas identifiera något barn. Men tyvärr är det just det vi måste göra, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexuella övergrepp mot barn

Mer i ämnet