Vårdpersonal som tar hand om en patient. Arkivbild. Foto: TT

Arbetsförmedlingen varnar: Kan bli akut brist på folk inom vårdyrken

Uppdaterad
Publicerad

100 000 personer med rätt kompetens kommer att saknas på den svenska arbetsmarknaden till 2024 – om inget förändras. Flest kommer att saknas inom hälso- och sjukvård och pedagogiskt arbete, enligt Arbetsförmedlingen.

Över hälften av de 100 000 personer som fattas finns inom yrkesområdena hälso- och sjukvård och pedagogiskt arbete. Det tros också bli ett stort underskott av personer med efterfrågad kompetens inom socialt arbete och data och it.

– Det är allvarligt och fortsätter man så här så kommer det att fattas 100 000. Om man misslyckas att utbilda inom de här yrkena så riskerar man att kvaliteten inom de här yrkena kommer att sänkas och att befintlig personal kan få arbeta mer. Det blir en negativ spiral och personalen blir hårt pressad, säger Annelie Almérus, analytiker vid Arbetsförmedlingen.

”Arbetsgivarna har ett ansvar”

Hon säger att arbetsgivarna försöker justera sina krav och rekrytera andra yrkesgrupper, med till exempel vårdbiträden som avlastar undersköterskor, men att det inte räcker.

– För att klara kompetensförsörjningen måste utbildningsväsendet locka folk, men arbetsgivarna har också ett stort ansvar. Det kan till exempel handla om att hjälpa till att locka fler till de här utbildningarna där det finns brist på personal, säger Annelie Almérus.

Hur ska det gå till?

– Det kan handla om att justera arbetsvillkoren och att marknadsföra arbetsplatsen och yrkena. Arbetsgivarna har börjat anpassa sig, men det här visar att det inte räcker. Jag tycker att arbetsgivarna ska fundera på vad de kan göra, säger Annelie Almérus.

Fakta: Här förutspås de största underskotten

De fyra yrkesgrupper där Arbetsförmedlingen förutspår att det kommer saknas mest kompetens 2024. Siffran anger antal människor.

Hälso- och sjukvård: 34 000

Pedagogiskt arbete: 23 000

Socialt arbete: 10 000

Data och it: 9 000

Källa: Annelie Almérus, analytiker vid Arbetsförmedlingen.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.