11-åriga Ebba Åkerlund blev ett av fem dödsoffer vid terrordådet i Stockholm, på årsdagen ordnar hennes mamma Jeanette en minneskonsert. Foto: Privat / Emil Larsson / SVT

Ebbas mamma ordnar minneskonsert på årsdagen av terrordådet i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Åkerlund, 11, blev ett av dödsoffren på Drottninggatan förra året. I kväll ordnar mamma Jeanette en minneskonsert i dotterns namn.

– Årsdagen kommer att vara svår att ta sig igenom, säger hon.

Den 7 april förra året kapade Rakhmat Akilov en lastbil och körde den på Drottninggatan, med målet att döda så många som möjligt i terrornätverket Islamiska statens namn. Ebba var ett av de fem dödsoffren.

I utredningen har över 130 personer identifierats som brottsoffer, för att de skadats svårt eller tvingats kasta sig undan den terroråtalade uzbekens framfart.

Terrordådet i Stockholm

Nano och Lisa Ajax på scen

Ebba hade klivit av bussen på hållplatsen intill Åhléns. Hon skulle korsa vägen för att möta upp mamma när lastbilen körde på Ebba och kraschade in i varuhuset.

– Jag vet inte om jag fattat än att jag aldrig kommer att få träffa henne igen, sa Jeanette Åkerlund i en intervju med SVT.

Den enda ljusglimten i mardrömmen har varit att starta stiftelsen Ebbas Änglar och att planera inför den minneskonsert för Ebba som hålls på Kulturhuset klockan 17 i kväll.

Artister som Nano och Lisa Ajax ställer upp och hedrar Ebba. Temat för konserten är saknad, kärlek och hopp. 

– Saknaden är enorm. Inte bara för mig utan för alla som förlorade någon den sjunde april. För mig är kärleken till Ebba lika stor som saknaden men i det här sammanhanget handlar kärleken om den vi alla har till varandra. Och hoppet, det handlar om att försöka att inte vara rädd, att ta striden mot mörkret, att kunna se framåt och att hoppas på en ljusare framtid, säger Jeanette Åkerlund.

”Bättre rustad i dag”

Pengarna som kommer in via minneskonserten går till stiftelsen som Jeanette startat för att hjälpa andra barn. Syftet med konserten är också att vara tillsammans och att omfamna varandra på samma sätt som dagarna efter attentatet.

– Just där och då var jag inte kapabel att medverka i eller uppleva den medmänsklighet och omtanke som enade Sverige. Det är jag lite bättre rustad för i dag, även om det är på svajiga ben.

Jeanette Åkerlund säger att det är viktigt att inte glömma, trots att våra livspussel i vardagen gör att vi stressar vidare.

– Men om det så bara är för en dag man kan stanna upp och känna den där sammanhållningen igen så är det vad jag strävar efter på årsdagen. Inte bara för Ebbas skull, inte bara för alla drabbades skull, utan för mänsklighetens skull. Mörkret kan inte vinna om vi håller samman.

Mamman tackar ideella krafterna

Hon är överväldigad över alla som ställer upp ideellt på minneskonserten och för all den omtanke människor visar. Det har hjälpt henne att överleva året.

– Jag hade inte kunnat åstadkomma något av det jag gjort under året om det inte vore för alla fantastiska människor som finns omkring mig. Vi behöver varandra och vi behöver förstå att vi gör det, säger Jeanette Åkerlund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet