1177-sköterska: Sjuka känner sig tvingade att gå till jobbet i äldreomsorgen

Publicerad

Personal inom äldreomsorgen känner sig tvingade att gå till jobbet – trots att de är sjuka. För arbetsgivare som inte gör ordentliga riskanalyser under coronakrisen kan det sluta i rätten, enligt arbetsrättsexperten Tommy Iseskog.

Under coronapandemin har samtalen till 1177 Vårdguiden ökat kraftigt. Inte minst från personal inom äldreomsorgen som känner sig ifrågasatta och pressade av chefer.

– Många vill ha bekräftelse på att det är okej att stanna hemma eftersom de känner sig tvingade att gå till jobbet trots att de är sjuka. De känner sig ifrågasatta och cheferna tycker att ”lite sjuk kan du vara”, säger en sjuksköterska på 1177, som vill vara anonym, till SVT.

Kan bli rättsliga efterspel

Samtidigt visar SVT:s kartläggning att personal som jobbat trots sjukdom, i kombination med brist på skyddsutrustning och svårigheter att skapa säkra avstånd mellan boende, kan ha varit avgörande faktorer bakom att smittan fick fäste på äldreboendena.

Något som bekräftas i fackförbundet Kommunals enkät där flera hundra skyddsombud inom äldreomsorgen uppger att det förekommit att personal har jobbat utan rätt skyddsutrustning.

Enligt arbetsrättsexperten Tommy Iseskog är det troligt att arbetsgivare kommer att ställas inför rätta när coronapandemin är över.

– Det är sannolikt att det blir så. I grunden handlar det om att man måste göra riskanalyser och jag tror att sådana har saknats i väldigt stor omfattning.

Anhöriga överväger anmälan

SVT har pratat med anhöriga till flera personer som har avlidit på äldreboenden. Vissa av dem är väldigt besvikna på boendets agerande och överväger att polisanmäla de ansvariga.

Kan en sådan anmälan leda till någonting?

– Det handlar om att man ska iaktta en aktsamhetsnorm i förhållande till de boende, man ska göra vad man kan före att skydda de boende mot smittan. Har man inte gjort det finns det i princip en grund för att hävda att det finns ett vållande, ytterst vållande till annans död, säger Tommy Iseskog och fortsätter:

– Det är en exceptionell situation på alla sätt. Men bara för att den är exceptionell betyder det inte att man inte behöver iaktta den här aktsamhetsnormen. Därför tror jag att vi kommer få se rättsliga efterspel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.